Днес ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха нова среща в сградата на Народното събрание. След нея двете партии дадоха и изявления, за да кажат какво са си казали на нея. 

Десислава Атанасова заяви, че от ГЕРБ-СДС са поставили условие на ПП-ДБ да получат състав за Минситерски съвет до края на седмицата. Според нея, ако това не случи, разговорите за съставяне на кабинет стават "илюзорни". 

"Ако до неделя не се представи състав на кабинет, ще считаме, че илюзията не е лишена от смисъл, т.е. всичко това беше "илюзорно". След това ще разговаряме с всички останали партии. Последен вариант е правителство на малцинството", заяви Атанасова. 

По думите й от ПП-ДБ все още не са готови да водят разговор по секторни политики. Тя обяви, че двете политически сили са си дали срок до петък, в който да са готови за нов разговор, в който да бъдат представени всички въпроси относно бюджета за 2023 година и секторните политики, за които говореше Асен Василев на вчерашната среща. 

"Поставихме си  общи задачи като времеви график, в който заедно по секторни политики да обсъждаме всички въпроси и проблеми от двете управленски програми. Срокът за това обсъждане е през утрешния ден. До края на деня трябва да имаме всички секторни политики на двете коалиции с това какви мерки, механизми и законодателство ще се наложи да вземем в едно общо правителство със споделена отговорност", каза още тя. 

От ПП-ДБ обявиха, че създават управленска програма за следващите 18 месеца. Акад. Денков обясни, че тя ще бъде съгласуван с другите политически сили, за да може да получи подкрепа в НС. Уточни, че от ПП-ДБ нямат решение за това дали ще бъде представен състав на кабинет. 

"Ясно е, че експертите трябва да обсъждат помежду си, но документът, който подготвяме, го подготвяме ние като ПП-ДБ - коалицията, която ще предлага Министерски съвет. 

Ние смятаме и това беше обяснено, че трябва да подготвим програма за 18 месеца, до края на 2024 г., и това е добре предварително да се каже, за да няма някакви други очаквания", заяви акад. Денков. 

Интересен детайл от днешната среща бе числеността на съставите. От ГЕРБ-СДС присъстваха Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Теменужка Петкова и др., докато от ПП-ДБ бе само Николай Денков. Причината за това според акад. Денков е, че срещата е била "информативна". 

Това бе втората среща между двете политически формации в последните два дни. Припомняме, че през вчерашния ден ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха лидерска среща.