Имаме готовност заедно в екипи да съставим работни групи по ключови законопроекти. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на съвместен брифинг с представители на ПП-ДБ, предаде репортер на "Фокус".

"На срещата уточнихме, че до вторник трябва да сме готови с няколко приоритетни закони от списъка, който предлагаме да бъде част от законодателната програма на НС и ще го предложим на другите парламентарни групи", обясни депутатът.

Ръководители на групите от страна на ГЕРБ-СДС ще е Росен Желязков, който остава и кандидатурата на коалицията за председател на НС. От ПП-ДБ ръководител ще бъде акад. Николай Денков.

"Всички ръководители ще имат тайминг в който да се движат със законопроектите. Имаме за цел да внесем някои от тях съвместно. Това ще декларира, че сме намерили сътрудничество и ще има подкрепа в пленарната зала", обясни Атанасова.

Основните законопроекти, които ще са главни и ключови са правосъдна реформа, КОМПИ, Наказателно-процесуалния кодекс, домашното насилие. 

"Разговор имахме за конституционна реформа защото сме убедени, че реформата би могла да се реализира. Дали ще има правителство и с кой мандат ще бъде то, зависи от усилията на всички нас. Ние от ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият начин България да излезе от кризите и да преодолее всички предпоставки по пътя за връщане назад, е чрез стабилно правителство и стабилно мнозинство, което да стои зад него", посочи още тя. 

"Това е първа стъпка за нормалност в диалога, за търсене на съгласие. Голяма стъпка е, че имаме общи приоритети. Да се надяваме, че това е стъпка към формиране на мнозинство, което да излъчи правителство", добави Атанасова.