ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъждаха днес бюджета за 2023 година. Те се срещнаха и с представители на Министерството на финансите в сградата на ведомството, където продължиха разговорите за неговите параметри. 

Преди обяд първите две политически сили се срещнаха първо в зала "Запад" в Народното събрание, където обсъдиха различни аспекти от бюджета. Двете парламентарни групи разговаряха за капиталовите разходи, заложения дефицит от 6,4%, номиналния БВП и възможностите за предоговаряне на ПВУ в сектор "Енергетика". 

В края на срещата Томислав Дончев обяви, че двете партии имат сходна визия за това каква трябва да бъде рамката на прокетобюджета. Той заяви, че двете политически сили трябва да поискат разговор с министъра на финансите Росица Велкова, за да обсъдят корекциите, които трябва да бъдат направени. 

В ранния следобед двете политически сили отидоха към сградата на Министерството на финансите,  за да се срещнат с министър Велкова и да обсъдят какви действия ще бъдат предприети, така че страната да има редовен бюджет. 

Близо 2 часа продължиха разговорите между представителите на двете парламентарни групи и на Финансовото министерство. След срещата Асен Василев обяви, че проектобюджетът на МС ще бъде отхвърлен в зала. 

"На първо четене ще бъде отхвърлен бюджетът на служебния кабинет с 6,4% дефицит. След това да бъде коригиран от Министерството на финансите, за да влезе с 3% дефицит и заложени политики, които парламентът би приел", заяви Василев. 

Той каза още, че с корекциите, които ще бъдат направени от Министерството на финансите, има възможност да се внесе нов бюджет с дефицит от 3%, така че страната ни да изпълнява критериите на ЕК.

Василев увери, че трипроцентовият дефицит може да бъде постигнат, без да бъде променяна данъчната политика на страната или да бъдат намалявани социалните разходи. 

"В бюджета за 2023 година социалните разходи и данъците няма да се пипат", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната". 

Теменужка Петкова също обясни, че ще бъдат търсени варианти да се състави бюджет с дефицит от 3%. Тя подчерта, че основен приоритет за България е да се присъедини към еврозоната. 

От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ изразиха надежда корекциите към бюджета на Министерския съвет да бъдат направени възможно най-бързо, за да могат да направят анализ на корекциите. 

Утре служебното правителство ще се събере на заседание, на което да одобри Проекта на на Закона за държавния бюджет за 2023 година.