Има политически консенсус за ускореното изграждане на Националната детска болница. Детската болница е национален обект със стратегическо значение. Това заяви  проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ по време на брифинг в парламента, предаде репортер на "Фокус".

"В 7-дневен срок искаме министъра на здравеопазването да представи на Народно събрание отчет, изготвен след цялостен одит на извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства за създаването на Национална детска болница", обяви категорично Костадин Ангелов относно внесен проект на решение от трите политически партии, водени от Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков, както и членове от Комисията по здравеопазване са внесли проект на решение, свързан с детската болница, предаде репортер на "Фокус".

Той подчерта, че дават ясен знак, че има политически консенсус за ускореното изграждане на Националната детска болница.

Ето какво искат от управляващото мнозинство:

- Цялостен одит на извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства за създаването на Национална детска болница. Той трябва да се представи в 7-дневен срок от приемането на решението пред НС.

- В 30-дневен срок да се представи Министър Христо Хинков да представи на НС план за ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на Национална детска болница, отговаряща на действащите стандарти за качество.

След представянето на Плана по точка 2 в НС министърът на здравеопазването ежемесечно да представя на Комисията по здравеопазването доклад по неговото изпълнение.

"Това е последният член в бюджета преди преходни и заключителни разпоредби. Това решение, което чухте, е в изпълнение веднага на приетия член. Като в текста, който приехме в бюджета за следващата година, казваме, че ангажимент има МС. За да изпълним ангажимента пред обществото – да реализират проекта за Националната детска болница", каза Йордан Цонев от ДПС.