ГЕРБ настояват ЦИК да преразгледа решението си, свързано с общото преброяване на хартиените и машинното гласуване. Това заявиха Росен Желязков и Радомир Чолаков по време на брифинг на ГЕРБ в централата на партията, предаде репортер на "Фокус". 

Росен Желязков заяви, че не приемат упреците, насочени към ГЕРБ-СДС за това, че от партията са повлияли за вземането на това решние. Той каза, че решнието не приема подкрепа и трябва да бъде преразгледано. 

"Не приемаме всички упреци, че ГЕРБ-СДС имат  отношение при взимането на решнието. Ще настояваме в рамките на комптенциите на ЦИК да разгледа това решение". 

"Ние уважаваме всяко решение на независим държавен орган, но това не означава, че се съгласяваме с него. Самото решение да се отбелязват в протоколите общият резултат от преборяването на хартиените бюлетини или бюлетините за машинно гласуване, не намира подкрепа. Ние смятаме, че така, както има разделно броене на хартиените бюлетини и бюлетините за машинно гласуване, също трябва да се запише в отделни колони, което ще отговори на много въпроси, които вълнуват обществото – за съотношението на правото на избор с хартиена бюлетина, за това за упражняването правото на избор с машинно гласуване. Въпроси, които имат значение за статистиката и за други управленски решения", каза Желязков.

Бишият председател на правна комисия в 48-то НС, Радомир Чолаков, заяви, че разбира стремежа на ЦИК да опрости изборния процес, но според него взетото решение повдига въпроса за прозрачността на изборите. Той каза още, че от ГЕРБ насърчават повече хора да се включат в процеса на броенето на бюлетините. 

"Разбираме желанието на ЦИК да опрости протокола, защото имаме оплаквания от всички СИК в последните избори за това, че той е прекалено сложен. Не смятаме, обаче, че решението на ЦИК е удачно. Молим ЦИК да го преразгледа. Няма никакъв проблем в две колони да се отбелязва резултатите отделно от броенето на хартиените бюлетини, отделно от броенето на бюлетините за машинно гласуване. Настояваме ЦИК да предприеме всички мерки за честни, прозрачни и демократични избори.

Насърчаваме хора да участват в наблюдаването на броенето на бюлетините. Искаме колкото се може повече български граждани лично да бъдат уверени в честността на изборите и смятаме, че някои политически сили още от сега започват да създават напрежение, за да могат после да оспорват резултатите от изборите", каза Чолаков.