Специализираната полицейска операция е осъществена от служители на ГДБОП-МВР, след придобита информация за функционираща високотехнологична оранжерия за отглеждане на канабис на територията на село Яна, в столичния район Кремиковци, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Действията са проведени вчера на териториите на Софийска и Благоевградска област. При претърсване в района на промишлена зона Яна антимафиотите открили в производствено хале специално обособено и изградено помещение на работеща оранжерия за отглеждане и преработване на канабисови растения.

То било оборудвано с необходимата инсталация, осветление, отопление и вентилация, както и с техника за последващо сушене, обработка и автоматизирано отделяне на съцветия. От помещението са иззети 115 саксии с канабисови растения, с височина от 25 до 100 см, около 45 кг сухи съцветия, разпределени в 11 чувала,  други 5 чувала, съдържащи зелена тревиста маса и съцветия, както и оборудване за производството и последващата обработка на наркотичното вещество.

В хода на спецоперацията са извършени процесуално-следствени действия и на два адреса -  къща и прилежащи помещения в Гоце Делчев, откъдето е иззето малко количество съцветия канабис, и на апартамент в столичния кв. "Овча купел“. В полицейския арест са задържани двама мъже – на 53 и 34 години, чиято съпричастност към престъпната дейност се изяснява. По случая е образувано досъдебно производство. Действията за изясняване на всички факти и обстоятелства по случая продължават.