Успешната реализация срещу трафика на културни ценности е проведена от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на 5 юни във Варна. 

В хода на оперативните действия, предприети в условията на неотложност, са извършени претърсвания на седем адреса в града. Намерени и иззети са общо 354 предмета с белези на движими културни ценности - голямо количество монети, украшения, керамични съдове, детайли от антична колесница и други артефакти. Назначена е експертиза за датирането им. Открити са също и 12 металотърсача, сканираща техника и мобилни телефони.

При последвалите оперативни и издиврателни действия са задържани шестима души, които според първоначалните данни незаконно придобили и съхранявали културните ценности с намерение да ги трафикират в чужбина. Окръжна прокуратура – Варна е повдигнала обвинения за престъпление по чл. 321, във връзка с чл. 278, ал. 6 от НК, които се отнасят за организирана престъпна група и незаконен трафик на археологически обекти, които представляват национално богатство.