Да се форсират процедурите по строителството на Софийския околовръстен път между бул. "България“ и автомагистрала "Струма“. Затова се договориха на работна среща министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и главният архитект на София арх. Здравко Здравков, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В нея участваха още заместник-министър Поля Занева-Димитрова, инж. Десислава Паунова – член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“ (АПИ), Юлия Ивкова – началник на политическия кабинет на министър Шишков, експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, АПИ и Столична община. Срещата бе по инициатива на министър Шишков, който още преди дни анонсира нуждата от мерки за стартиране на проекта като важен приоритет за разрешаване на транспортните проблеми на София.

Участниците в разговора обсъдиха постигнатото до момента, както и стъпките, които трябва да се предприемат, за да се стигне до реалното изграждане на югозападния обход на столицата. Министър Шишков подчерта, че е ключово да се приемат подробните устройствени планове за трасето и да се намери ново техническо решение за връзката на околовръстното шосе с автомагистрала "Струма“. Подчертана бе и важността проектът да гарантира отличната синхронизация с градската среда, съобразявайки се с всички нужни технически изисквания за линиите на градския транспорт, велоалеи, пешеходни трасета, връзките към различните квартали, безопасността и спокойствието на гражданите.

"Заедно със Столична община ще проверим наличните технически проекти и документация и ще съдействаме за необходимите съгласувания с различните институции, за да опитаме да приемем подробните устройствени планове в най-кратки срокове“, каза арх. Шишков.

В рамките на срещата бяха коментирани и технически детайли около строителството на автомагистрала "Европа“ на територията на Столична община.