Представителни формирования от Българската армия ще участват в проявите за отбелязване на 114-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България в различни гарнизони на страната.

 

По традиция център на националните тържества на 22 септември е Велико Търново. От 09.00 ч. в двора на църквата "Свети 40 мъченици“ ще бъде отслужен водосвет на бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски" и на знамената на държавни институции. От 10.30 ч в Архитектурно-музеен резерват "Царевец" ще започне военният ритуал по издигане на националното знаме на Република България. Велико Търново е домакин и на XV-ия Международен фестивал на военните духови оркестри, в който участват четири музикални формации. Това са Гвардейският представителен духов оркестър, Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, Фестивалният духов оркестър "Маестро Николай Косев“ и Военният духов оркестър на гарнизон Браила, Румъния. Музикантите ще се включат в празничното шествие, което тръгва в 11.30 часа от крепостта Царевец. В 12.30 часа започва шоу-спектакълът на участниците на площада пред пощата, където оркестрите ще представят шоу програма.

От 19.30 ч на площад "Цар Асен I“ ще се проведе тържествена проверка (заря), в която ще участва представителна част на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски“. Преди ритуала присъстващите ще могат да наблюдават изпълнение на строеви хватки с оръжие.

Във Варна Представителният духов оркестър на Военноморските сили (ВМС), почетен караул и венценосци от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ ще бъдат част от тържествените прояви, които започват в 10.00 ч. на площад "Независимост“.  В 16.00 ч. Представителният духов оркестър на ВМС ще изнесе концерт на площад "Антон Новак“, на входа на Морската градина. 

В Бургас от 10.30 ч ще започне ритуалът по издигане на националното знаме пред сградата на общината. От 11.00 ч. представителни части от гарнизон Бургас ще участват във военен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника пред Военния клуб.

Военнослужещи от Сухопътните войски ще се включат в празничните ритуали в  чест на Независимостта в Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Русе, Плевен, Белене, Свищов, Горна Оряховица,  Елин Пелин, Враца и Сандански.

Военнослужещи от Военновъздушните сили ще участват в тържествените ритуали в Ямбол и Плевен.