Основаната днес Фондация "Даная“ е естествена стъпка напред към всичко, което Кремена Кунева е правила до този момент в живота си като социален активист, майка, основател на Фондация #За Доброто и депутат. Това, което вижда тя за краткото време, в което е в политиката като част от гражданската квота на ДСБ е, че проблемите на детското здравеопазване няма да бъдат разрешени от самата система. "Българското общество има огромна необходимост от неправителствена организация, която да защитава интересите на децата пациенти и техните родители. Другата съществена мисия на фондацията е осъвременяване на начина, по който децата ни получават образование“, каза Кремена Кунева в предаването "България, Европа и светът на фокус“.

Според нея цялостното представителство на родителите и на децата пациенти го няма, въпреки големия брой пациентски организации.

Техният глас не е чут от тези които взимат решения, а тези, които взимат решения са за съжаление много обвързани със сега съществуващата система.

В този ключов момент, в който Кремена мисли как да постави и изпълни целите на Фондацията се появява Ани, майката на Даная. Момичето, което на 15 години стана жертва на цялата тази неработеща система в здравеопазването и чиято съдба разтърси цяла България. Ани за разлика от много други родители, с пострадали деца намира силите да продължи и да се бори това да не се случи на други деца. Разрушението, което тя е усетила в собствения си живот е най-голямата мъка, която може да се случи на човек. Но буквално веднага след смъртта на дъщеря си тя запретва ръце, свързва се с Кремена Кунева и продължават каузата заедно. За да няма повече загинали деца от неразбориите в здравната ни система.

Фондация "Даная“ ще реализира първия в България център за подкрепа на децата-пациенти и техните родители. В него ще има и образователна лаборатория, която да изследва добрите практики в образованието, така че да растат здрави и цялостни личности.

Освен с юридически услуги, фондацията ще помага на семействата и със социални услуги. Много от родителите на деца с редки или тежки заболявания в момента са поставени под тежестта на неработещата система вместо да се грижат да децата си, да обикалят по институции и да събират документи. Каузата от години на Кремена е да се интегрира професията "здравен социален работник“, който да бъде до родителите в тези тежки моменти.

Другата голяма цел на фондация "Даная“ е да се предлагат готови законодателни предложения за оптимизация на процеси, свързани с детското здравеопазване.

По отношение на образованието д-р Жени Лазарова, доктор на Оксфорд по невронауки ще даде много ценна експертиза за това как да се промени образователната система в България. Първият проект по тази линия ще бъде създаването на методология за емоционално и социално образование на деца.

"Един много показателен случай за това колко важно е също емоционалното и социално образование е случилото се с Криси от Пловдив, едно прекрасно момче, което се самоуби след двойка по математика.“ Той е бил едно щастливо дете от прекрасно семейство с амбиции и мечти да посети мачове на Манчестер. Единственият проблем е, че е бил по-емоционален по отношение на справедливостта. И когато е бивал унижаван от учителя си, защото е написал грешна домашна работа, то не издържа, прибира се вкъщи и се обесва.

Показателно е, че и Криси и Даная умират на 9 май. Големият ни въпрос като общество е – "До тук ли стигнахме с децата си“, подчертава

Кремена. "Образованието и здравеопазването са базиса, който ние възрастните, трябва да им осигурим.“

Кремена и Ани планират този център, който ще бъде изграден в София, а ще работи виртуално и с други градове, да се репликира на много места у нас.

Ива ДОЙЧИНОВА