Фонация "Глобални библиотеки“ връчва 6-те годишни награди. Това съобщиха за "Фокус“ от Фондацията. Церемонията ще се проведе от 19.00 часа в Националния дом на науката и техниката. По време на събитието ще бъдат обявени и връчени наградите на Фондация "Глобални библиотеки – България“ за 2022.

Наградите се присъждат в изпълнение на мисията и целите на Фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Наградите са в  категориите:

За медии, в две под категории: за национална и за регионална медия.

За спомоществовател.

За публична институция.

Наградата за медии във всяка от двете под категории се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките.

Номинира през 2022 г. са: Радио Фокус – Кюстендил; Долап.БГ; Вестник Търговищки НОВИНИ; БНР-РРС Стара Загора; БНТ Пловдив; БНТ.

Наградата за спомоществовател се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията в изпълнение на мисията й да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната.

Номинирани през 2022 г. са: А1-България; Издателство Ентусиаст; Блоготворителна инициатива "Чрез Спорт към Знание"; Сдружение "Платформа АГОРА - Активни граждански общности за развитие и алтернатива".

Наградата за публична институция се връчва на институция, която в надграждане на задължителните й по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Номинирани през 2022 г. са: НЧ "проф. Кирил Дженев - 2018" гр. Пловдив; Школа по Изобразително изкуство към "Център за подкрепа за личностно развитие"- гр. Ихтиман; НЧ "Постоянство - 1856" гр. Лом.

Присъждането на наградите е на конкурсен принцип, а селекцията се извършва от петчленно жури от членове на Обществения съвет на ФГББ - проф. Боряна Христова, Снежана Йовева Проф.  Владимир Атанасов, Георги Константинов с председател - Доц. Георги Лозанов.

Форумът се организира в сътрудничество със СУ "Св. Климент Охридски" и УниБИТ, и с медийното партньорство на БНТ, БНР, онлайн медиите Аз-чета, Детски книги, Kafene.bg

На 7 и 8 ноември 2022 г.  Фондация "Глобални библиотеки – България" организира за 7-ма поредна година Национален форум - "Библиотеките днес". 

Целта на това най-значимо събитие на обществените библиотеки е да представи тяхната роля в съвременното общество и да очертае  потенциала им като център на местната общност в изпълнение на национални и европейски политики в различни сфери на обществено-икономическия живот.

Форумът е двудневен, с международно участие  с фокус върху "Лидерство за библиотеките“ и ще се открие официално в 13.00 ч. на 7 ноември 2022 г. в  Зала 4 "Проф. Асен Златаров"  на Национален дом на науката и техниката,ул. "Г.С. Раковски“ 108, гр. София.

Форумът ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.