Представители на малки и средни предприятия от пограничния регион между България и Гърция могат да се включат в състава на Комитета за наблюдение на програмата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Националният орган на Програмата за териториално сътрудничество Interreg VI A Гърция - България 2021-2027 г. обяви покана към представителите на бизнеса, която е публикувана на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Лицата, желаещи да участват в избора, трябва да са регистрирани или да имат седалище/клон в допустимата програмна област на програмата -oбластите Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград на територията на Република България и регионите Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес за територията на Република Гърция.

Те трябва да са действащи и активно осъществяващи целите си не по-малко от 2 години към момента на подаване на заявлението за участие в процедурата за избор. Сред изискванията са и да притежават опит в разработването/изпълнението/мониторинга или оценката на поне една стратегия/програма/политика или на поне един проект, финансирани със средства от Европейския съюз.

В срок до 20.01.2023 г. всяко заинтересовано малко или средно предприятие може да подаде заявление за участие по програмата. То се изготвя по образеца съгласно Приложение № 1 към настоящата покана и се подава до Министерството на регионалното развитие и благоустройството на адрес: гр. София 1202, ул. "Св. св. Кирил и Методий“ № 17-19 или на електронна поща: e-mrrb@mrrb.government.bg и na-gr-bg@mrrb.government.bg.

Към писменото заявление се прилагат списък с описание на изпълняваните проекти, програми и/или дейности, които доказват опит в разработването/изпълнението/мониторинга или оценката на стратегии/програми/политики или на проекти, финансирани със средства от Европейския съюз, декларация за обстоятелствата и декларация за лични данни.

В срок до 5 работни дни след изтичане на срока за подаване на заявления, ръководителят на Националния орган уведомява лицата, отговарящи на критериите, и ги кани за излъчат един титуляр и до двама заместници като представители. В срок до 5 работни дни от получаването на уведомлението, представителите на малките и средни предприятия уведомяват писмено ръководителя на Националния орган за излъчените представители, като предоставят информация за техните три имена, организация, телефон за контакт и електронна поща и доказателства за общото им одобрение.