Увеличаването на минималната работна заплата до 770 лева да бъде от 1 юли. Това е становището на Министерството на финансите, изразено от служебния министър Росица Велкова по време на заседанието на парламентарната  бюджетна комисия по т.нар. удължителен закон, предаде репортер на Агенция "Фокус".

По думите й това е становището, което ще бъде предоставено на Министерството на труда, за да бъде в сила от 1 юли, тъй като няма бюджет, който е приет като "класически".

На днешното заседание на Бюджетната комисия на Народното събрание социалният пакет, предложен от БСП не бе разгледан по същество, защото според комисията системното му място не е в удължителния закон.

Въпреки че представителите на БСП защитиха по същество всички предложения – например ръст на максималния осигурителен праг до 4 200 лева от 1 януари догодина, както и на минималното заплащане за служител в публичния сектор - на 850 лева, те не бяха разгледани заради недопустимост.

Министър Росица Велкова отново повтори, че резкият скок на най-ниското заплащане в публичния сектор, което е и референтна стойност за минималната работна заплата, ще струва около един милиард на хазната.

Министър Велкова подтикна депутатите към сдържаност спрямо раздуването на разходите, тъй като посочи, че България е втората държава от държавите-членки с най-висок структурен дефицит за 2022-ра, който е 4% и добави, че преди нас е само Италия - с по-висок структурен дефицит", както сочи доклад на Европейската комисия.