Бяха изтървани всички срокове затова много бързо трябваше да бъдат удължени плащанията, за да плащат до края на месеца. Днес приеха удължаването на удължаването, няма друг начин . Общински служители като например лекарите в общинските болници, учители и дори пенсионери можеха без удължаването да не могат да бъдат заплатени. Септември месец Василев ще излезе на пазарите и ще тегли заеми. Това каза за NOVA финансовият журналист Петър Илиев. 

Според него новият финансов министър е изправен пред изключително предизвикателство - да свие дефицита до 3% без да намалява социалните разходи и без да увеличава данъците. "Аз математическа възможност за 3% не виждам при сегашното развитие на БВП, поне не без счетоводна измама. Максимумът е 4,5%. Над 2 млрд. е дефицитът, еврофондовете не влизат в бюджета. Само приходите от данък печалба растат - с 19%. Близките 2 години не виждам как можем да говорим за еврозоната", коментира той.

По думите му лихвата на облигациите, ако сега се излезе на борсата, през лятото ще е 5-6%. "Доходността я плащат данъкоплатците. Василев може да вземе пари и да си направи плащанията без да пипа еврофондовете и сребърния фонд, но после трябва да ги връща. Трябва да се възстановят ДДС ставките на предишните нива за всички. С възстановяването им ще има инфлационни шокове. Събираемостта трябва да се увеличи, но инфлацията е ниска, така че не виждам как ще стане", посочи Илиев.