Законът изисква при влизане в еврозоната превалутирането на всички депозити в банките да стане автоматично по курса, който е фиксиран към настоящия момент – 1,95583. Това каза финансистът и икономист д-р Юлиан Войнов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Той припомни, че наскоро гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев е заявил готовността на банковата система за процеса по превалутиране.

За да бъдат сигурни хората, че ще запазят средствата си без никакви загуби, финансистът препоръча те да бъдат депозирани в банка, а превалутирането ще стане автоматично. "Ако се предприемат ходове за теглене на парите от банките поради някакви опасения, това със сигурност ще доведе до загуба на средства, най-малко защото хората трябва да платят разликата във валутните курсове и комисионните на чейндж бюрата", поясни Войнов.

Той заяви, че е скептично настроен към развитието на имотния пазар в България. Основната причина за продължаващия ръст в цените на имотите е банковото кредитиране. "Ако погледнем какво се случва с лихвените проценти по целия сват, включително в еврозоната – там от доста време вече Европейската централна банка затяга паричната политика, което доведе до повишаване на лихвените проценти. Тъй като банковите лихвени проценти са свързани с лихвения процент на ЕЦБ, всички лихви в целия Европейски съюз се повишиха. В България също започна един такъв процес: при бизнес кредитите – от порядъка на 4-6%, при потребителските – 8%. Най-голямата изненада за анализаторите е, че всъщност лихвите по ипотечните кредити намаляват, което е в абсолютен контраст с всичко, което се случва в Европа и в света. Благодарение на тези ниски лихвени проценти има едно сериозно търсене на ипотечни кредити и виждаме доста сериозни темпове на повишение на цените, което не е добре по принцип, защото при една турбуленция от рода на тази, която изпитахме 2008-2009 г., този балон със сигурност ще се спука", обясни икономистът.

Приемането на еврото ще принуди банките да уеднаквят своята кредитна дейност с основния лихвен процент на ЕЦБ. "И ако не видим някакво намаление на този лихвен процент на ЕЦБ, би следвало лихвите по ипотечните кредити да се повишат минимум до този праг от 4%, който е базовият лихвен процент на ЕЦБ", обясни Войнов.

Делът на сивия сектор в България ни отрежда първо място в Европейския съюз с повече от 30%, отбеляза Юлиан Войнов. Сериозна част от тези средства са насочвани към имотния пазар. "По този начин собствениците са се опитали да узаконят тези средства от сивия сектор. Приемането на еврото всъщност може да доведе не до повишение на цените на имотите, а до задържане или до евентуален спад, тъй като собствениците могат да започнат да ги продават и да се освобождават от тях. Това може да доведе до някакъв катаклизъм на имотния пазар", прогнозира финансистът.

Поради тази причина според него в момента не е удачно да се инвестира в недвижими имоти. "Бих посъветвал хората, които имат заделени средства, да ги насочват към капиталовия пазар. Капиталовият пазар в Западна Европа и в САЩ е изключително благоприятен в това отношение. Според мен най-доброто средство е в държавни ценни книжа в Европа и в САЩ, тъй като печалбата от тях е гарантирана при следващо намаление на лихвените проценти на ЕЦБ, което се очаква да се случи съвсем скоро", поясни Юлиан Войнов.

През юни се очаква да излезе конвергентният доклад за готовността на страната ни за влизане в еврозоната. Според икономиста България няма да успее да покрие критерия за еврозоната, което означава, че 1 януари 2025 г. не е реалистична дата за приемането на България. "Има вероятност обаче този критерий да бъде покрит по-късно през годината, което означава, че ако България поиска извънреден конвергентен доклад, който не е прецедент, има шансове да влезе или в средата на 2025 г., или най-късно на 1 януари 2026 г. Средата на 2025 г. по принцип е възможно да се влезе, но вероятно ще има политически обструкции", поясни той.