Агенцията за хората с увреждания (АХУ) ще финансира 21 проекта за рехабилитация и интеграция на хората с увреждания на обща стойност 270 000 лв. В присъствието на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и заместник-министър Надя Клисурска, изпълнителният директор на АХУ доц. д-р Георги Йорданов и управителите на класираните организации подписаха договорите за изпълнение, съобщиха от МТСП.

"Хората с увреждания са ценен ресурс и трябва да имат повече възможности за интеграция в обществения живот и пазара на труда. Министерството на труда и социалната политика ще продължи усилията си за подкрепа на тези хора, така че те да бъдат безпроблемно включвани в заетост и да получават качествени грижи. Значителна част от средствата по Програма "Развитие на човешките ресурси" е отделена за социално приобщаване и са необходими съвместни усилия, за да бъде усвоен този ресурс", заяви вицепремиерът Лазаров.

По проектите ще се реализират дейности в 4 компонента, свързани с обучения, придобиване на умения за самостоятелен живот, рехабилитация, арт-терапия, запознаване с културното наследство, участие в панаири, търговски изложения, спортни състезания, концерти и др. Средствата се отпускат на неправителствени организации, регистрирани в обществена полза на и за хората с увреждания, както и национално представени организации на хора с увреждания, регистрирани по Закона за кооперациите.

"Очакванията са от предвидените дейности да се възползват около 4000 души с увреждания. За нас това е успех, защото подкрепата дори на един човек води до позитивни резултати както за самия него, така и за обществото", отбеляза Лазар Лазаров.

Заместник-министър Надя Клисурска поздрави управителите на одобрените за финансиране организации за планираните дейности, чрез които хората с увреждания ще могат да покажат своя потенциал.

"Удовлетворена съм, че по Програмата за хора с увреждания ще бъде обезпечен финансов ресурс и ще се осигурят възможности те да участват активно в обществения, културния и спортния живот, както и в различни обучения и събития", добави тя.