"Преди време се появи идеята народните представители да минават на дрегер за алкохол и наркотици. Но може би трябва да се подлагат и на тест за интелигентност!“.

Така отговори Филип Станев от ИТН на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Как оценявате и общокултурния статус, ако мога да се изразя, броя на четените книжки, темите, по които мислят и се вълнуват тези 240 народни представители? Няма да Ви спестя, че аз съм доста въздържана в положителната си оценка над 3,5-4!“.

Филип Станев изрази мнение, че трябва да избягаме от това да имаме "бащица на нацията“, "бялата лястовица“, която ще оправи всичко! Той заяви: "Г-н Трифонов не бива и никога не е искал да влиза в тази роля, да се превърне в нещо като производно, приличащо на Борисов, на Нинова, на Карадайъ, на Костадинов! Виждате, че в крайна сметка каквото и да се случва на политическата нива, в нея винаги избуява някакъв лидер. Този лидер застава начело на съответната партия и започва да се превръща в "гуруто“ ѝ! Това е толкова погрешно, колкото не би могло да бъде повече!“.

Станев продължи, че когато говорим за ПП, ние отново влизаме в този "лидерски калъп“! ПП не са само Кирил Петков и Асен Василев. Зад ПП стоят една не малка група избиратели. "Голяма част от тях, вероятно, не мога да говоря от тяхно име, са подвластни на емоцията да си отиде ГЕРБ. Те са по-скоро анти-ГЕРБ настроени хора и това е анти-подкрепа! Срещу ГЕРБ, но не за това, което прави ПП. Между другото ИТН мина по подобен път в самото начало. В 49 НС ПП се държат така, сякаш са готови да работят, сякаш се разбраха с ГЕРБ за тази дума, която аз много мразя, защото тя няма множествено число – политики! Ако те искат да направят така, че техните избиратели да не са просто подведени от емоцията анти-ГЕРБ, а да се свърши работа за цялото общество, тогава поведението им трябва да бъде различно! ПП сега се държат ултимативно, сякаш те са първата политическа сила, сякаш те поставят условията. Представете си едно спортно състезание, колкото и да е малка разликата – ГЕРБ са първи, златото е за тях. Среброто е за ПП. Така че нека да има малко повече толерантност и смирения във втория! А г-н Борисов, без да му правя комплименти, е различен човек от този, който познавахме назад във времето. Аз по-спокоен, по-всеопрощаващ, по-благ Борисов не съм виждал! Той прости дори това, че внуците му плакаха при този незаконен арест! Той прости това, че дъщеря му се разстрои! Той прости това, че щеше да получи инфаркт от високо кръвно! Ако това не е театър!“.

Беновска припомни срещите на новия американски посланик със служебния премиер и с председателя на НС и попита има ли натиск от страна на САЩ за съставяне на правителство. Станев отговори: "Искрено вярвам, без да съм наивен, че това е знак на добри отношения, че това е чиста проба дипломация! Но тук има едно много голямо но, което показва, че може би зад тези дипломатически думи се крият истинските намерения на САЩ! И ако е така, съгласете, че това няма да е много голяма изненада, защото това, което не прави често България във външнополитически план, го правят държави като САЩ и Русия! Те следват своите интереси!“.

"Говори се, че вие, ИТН, сте присъдружни с ГЕРБ и дори, че ГЕРБ са забавили отчитането на резултатите от изборите, за да могат да ви придадат гласове, за да влезете и вие от ИТН?“, попита Беновска. Филип Станев отговори: "Два полулитературни, полуполитически израза през последните години, а те не са много, 3 години откакто съществува ИТН се наложиха в обществото, заради медии, заради отношението на останали политически субекти в дясното пространство, визирам ДБ и Христо Иванов, но ИТН получи два етикета – "патерица на ГЕРБ“ и "дългата ръка на ДПС“! И сякаш никой не проследи събитията в техните детайли и в тяхната истинска проява. Благодарение на ИТН ГЕРБ, макар и от втори опит, не бяха първа политическа сила! Благодарение на ИТН си отидоха тези невероятни възпитаници на Харвард! Техният "политически баща“, президентът Радев, дори се отрече от своите "деца“, използвайки милата дума "шарлатани“! Така че заслугата на ИТН е тази! Когато се вижда, че нещо не е добро, не е хубаво за обществото, то трябва да си ходи!“. Водещата попита ГЕРБ и ПП ли имат предвид. Събеседникът ѝ отговори, че ГЕРБ и ПП изглеждат като двете страни на една монета. Разликата е, че едните претендират да са малко по-красиви и "лустросани“, а другите да са малко по-простонародни!

"Борисов постави ултиматум – до понеделник да получи списък с имената на кабинет на ПП. Петков обаче му каза, че след "борисовия понеделник“ идва "кириловия вторник“ и каза, че няма да действа по чужд график! Какво ще се случи след "кириловия вторник“?“, попита Беновска. Филип Станев отговори: "Най-вероятно след 1-ви май ще бъде връчен първия мандат и някъде тогава ще започне нещо, което не се случва до момента. На практика конституционната процедура не тече. Водят се някакви разговори в кафенето на Парламента, направиха се някакви срещи, които дали ще се направят на пазара, в метрото или мола, но това не е подхода! Тези разговори трябваше да се водят публично, официално в Парламента, пред обществото, защото така пак остава нещо недоизказано. Съгласен съм, че мъдрият човек си личи не по казаното, а по премълчаното, но тук премълчаното започна да прилича на задкулисно, което не е добре! Този "кирилов вторник“ ще бъде един продължителен "кирилов ангажимент“ към обществото. Защото, ако не успее първия мандат и вторият отиде при ПП-ДБ, като парен чук върху тях ще се стовари същата тази отговорност, която сега лежи на плещите на Борисов! И ако те се разбраха за тази дума, която не харесвам, политики, ако те се разбраха за основни законодателни приоритети, ако всички са за влизане в Шенген, в еврозоната, за която все още не сме готови, ако всичко това е така, аз не виждам логика защо не се случва още сега по време на първия мандат! И с какви очи Кирил и неговите "кирилови хора“ ще кажат на ГЕРБ – ами хайде сега, дайте с втория мандат да го направим! Не виждам логика в това!“.

"Ако Борисов предложи кабинет, ще го подкрепите ли?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е много важно да се види какъв ще бъде персоналния състав на този кабинет. "Вие сте за политически кабинет, така ли?“, попита Беновска. Станев отговори: "Аз съм за носене на политическа отговорност, което го няма в последните 2 години! Борисов сега попада в хипотезата на Аристотел, който казва, че по-важно от това да спечелиш войната е да организираш мира! Сега ангажимент на ГЕРБ е да организира мира! Ако този мир продължава да бъде раздори, караници, лични нападки и обвинения, тогава тази отговорност за мира ще отиде при господата Кирил Петков и Асен Василев, при Лорер и Христо Иванов! Ще Ви кажа нещо, което беше политическа грешка.

Предложението ген. Атанасов да поеме МВР и службите за сигурност, това няма как не само да не взриви Борисов, това е обществено неприемливо! Давам този пример, защото и личностите, които ще бъдат в този кабинет, са важни!“.