https://www.youtube.com/watch?v=bOLmuyn3dgI

"Вследствие на действията на кабинета Кирил Петков и на нашите така наречени коалиционни партньори много бързо се разбра, че това няма как да работи в полза на държавата, на гражданите и на обществото. И вече започват да излизат факти, които бяха ясни още тогава. Визирам търговията, която е осъществила българската държава с оръжия за Украйна! Нещо, което се твърдеше, че не се случва. Сега се твърди, че едва ли не Кирил Петков е спасителят на Украйна, че е направил една невероятна за Алианса, за Украйна, за победата над Русия сделка! А се оказа, че той тогава откровено е лъгал!“.

Така отговори Филип Станев от ИТН на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Не беше ли трудно да сте в това шоу в това 47 НС?“. Станев продължи, че Кирил Петков не е постъпил честно и по отношение на ветото върху преговорите на РСМ с ЕС. Той бе категоричен: "Сега трябва да благодарим на Бога, че Пендиков е жив, защото той беше зверски пребит! Но това е само един от зловещите симптоми на това грешно решение тогава! Виждате какво се случва покрай честванията на Гоце Делчев. Има призиви да излизат трактори и да блокират пътища, само да няма българи на тези чествания! Това е яркото доказателство, че ветото над РСМ не трябваше да бъде вдигано!“.

Относно референдума на ИТН за президентска република Станев заяви, че нямат никаква колаборация с президента Радев. Той бе категоричен: "Българският народ е узрял за тази идея! Ние сме говорили с Вас назад във времето – свещено право на демокрацията е да бъдат провеждани референдуми! Пряката демокрация е еманация на това гражданите да могат пряко да се волеизявят! Ние казваме на българските граждани – скъпи наши сънародници, вие имате право да бъдете питани на президентски избори, на местни избори, на парламентарни избори, но, оле Боже, не можете да бъдете питани пряко на референдум! Аз не съзирам съзирам никаква логика в това и човек не трябва да е журналист, политолог или анализатор, за да отговори на този въпрос! Защо е толкова страшно да бъдем питани на референдум?“. Водещата Илиана Беновска се съгласи със Станев и също сложи подписа си в подписката за свикване на референдум! Преди това Станев предложи и на предишния ѝ гост Александър Сиди от ВМРО да подкрепи свикването на референдум и той също се подписа!

Беновска попита какво е преобърнало Слави Трифонов и го е накарало да влезе в политиката. Станев отговори: "Това влизане в политиката беше отговорност към обществото, към българските граждани и към нас самите! Оказа се, че само с публицистика, само с телевизионни предавания, колкото и ярки да са те, няма как да се променят нещата! За да победиш системата, трябва да влезеш вътре!“.

Филип Станев заяви, че ИТН и Слави Трифонов са получавали обвинения в миналото, че заради тях се разпадат парламенти и не може да се създаде редовно правителство, но сегашните събития доказват, че това не е така. Той заяви: "За съжаление ИТН и Слави

Трифонов, влизайки в политиката, попаднаха в този свят на лицемерие, на това да не си държиш на думата! Често казваха – ИТН и Слави са виновни за това, че не се съставя кабинет и се разпадат парламенти. Само че ИТН не бяха част от последния парламент и всички видяхте какво се случи, то се случи пред очите на всички ни! Аз си спомням, когатов 46 НС най-голямата група, макар и не достатъчна да състави правителство, се опита да търси по най-диалогичния, най-интелигентния и полезния за обществото контакт и с Мая Манолова, и с Христо Иванов, с БСП и Корнелия Нинова – те отказаха тогава да съставят този кабинет! Без ясни аргументи, без конкретна мотивация, с изключения за някои подхвърлени реплики от уважавания от мен г-н Христо Иванов за някакви негови усещания, себеусещания! Усещанията, много моля, в личните отношения и живот! Ако работим по усещания в политиката, стигаме до това да не можем да работим заедно!“.