Близо сме до създаването на редовен кабинет. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Филип Попов от "БСП за България“. "По отношение на правосъдие и вътрешна сигурност преговарящите екипи са предложили промяна в Конституцията, свързана с правомощията на главния прокурор и ВСС, но това няма как да се случи“, отбеляза Филип Попов.

"Трябва да отделим реалното от желаното, защото дори при евентуална коалиция тя би разполагала със 130 народни представители, което не е конституционно мнозинство и няма как да се променят текстове в Конституцията. Нямаме единомислие по тези теми, дори по тези предложения по отношение промяна на Конституцията. Конституцията е основният закон в държавата, тя е имунизирана. Има необходимост от голямо обществено съгласие, за да бъдат променени текстове, т.е. сериозен консенсус по дадена тема, за да се отвори Конституцията и да се промени или да отпадне текст от нея“, подчерта Филип Попов.

Предложението на БСП е в центъра на реформите в правосъдната система да бъдат поставени законните интереси и права на гражданите и на стопанските обекти. "Около тази цел трябва да се изгради цялата съдебна реформа“, допълни Филип Попов.

Относно правомощията на главния прокурор БСП предлага промяна в Закона за съдебната власт.

Евелина БРАНИМИРОВА