Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова каза коя е необходимата стъпка за отваряне на образованието към професиите на бъдещето.

"Създаване на 7 технологични училища в различни региони на страната. Това ще са средни училища, в които се изучават компютърно програмиране, иновации и изкуствен интелект. Това е необходимата стъпка за отваряне на образованието към професиите на бъдещето. Това е критично важна задача, която трябва да реализираме в следващите 4 години. Аз лично ще работя за това", заяви Фандъкова в личния си профил във Facebook, предава Sofia24.bg

От думите й става ясно, че технологичните училища ще бъдат създадени по модела на ТУЕС и технологичното училище в Бургас.

"Поехме този ангажимент пред Доброслав Димитров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ (бел. ред. Българска асоциация на софтуерните компаниии бизнесите), които той представлява, заедно с колегите Рая Назарян, Ева Майдел, Владимир Данаилов и Осман Ислямов.

STEM-кабинетите във всяко училище са важни, за да могат всички ученици да усвояват необходимите умения по наука, технологии, инженерство и математика. Технологичните средни училища, до които имат достъп ученици от цялата страна, са следващата стъпка за обучение на млади хора не само като ползващи технологиите, а като тези, които в следващите години ще създават нови продукти.

България може да бъде един от центровете, които създават новите технологични решения. Затова са нужни инвестиции в децата ни още сега, защото огромният потенциал на България са децата и младите хора.

В започналото световно технологично състезание, както казва Добри, има само победители и няма второ място. Ние имаме капацитет да бъдем сред победители като нация, но трябва да си свършим работата. А това означава инвестиции в образованието, което създава таланти, с акцент върху технологичната грамотност", добави още тя.