След две години война в Украйна ние не сме се приближили към мира, напротив ескалацията продължава. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" евродепутатът Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти.

Може би е важно да кажем, че пределно ясно е коя е жертвата и кой агресора, и няма как Европа да толерира нахлуването на чужда територия. И няма как Европа да не реагира. И затова санкциите, според мен, първоначалните, бяха разумен отговор на военните действия. Защото Европа не може да си позволи да влезе във военни действия. И това беше политическият отговор на тази агресия. Въпросът е, че Европейският съюз и англосаксонският свят в известна степен, започнаха да стават и неразбрани в момента. Например, глобалният Юг няма това отношение към войната, каквото има Европейският съюз.  И дори ние оставаме неразбрани в рамките на големия, глобален контекст от една страна. Неразбрани заради това, че не се опитваме да намерим изход от края на войната, а напротив, ескалира напрежението", каза Витанов.

Според него, вербалната изява на френския президент е била изключително притеснителна, но тя показва две неща. От една страна, че няма готовност за нещо подобно от страна на различните държави, които много бързо се разбягаха като пилци. От друга страна обаче, че трябва да се намери бързо решение, тъй като една потенциална ескалация не се знае какъв резултат може да доведе.

"Надявам се, че това е било опит да се изострят отношенията допълнително, което е характерно преди всеки преговорен процес. Допускам, че изцяло политическият контекст, вероятният изход от изборите в САЩ, изтощаването на Украйна и по-тежкият демографски проблем, все повечето загинали и ранени на фронта, и все по-трудно възстановяване на една Украйна, би могло да бъдат предпоставки за стартиране на истински политически процес за урегулирането на този конфликт и непозволяването на неговото разрастване. Така че дори и тези думи на Макрон мога да ги отчета като стъпка в тази посока, въпреки, че на пръв поглед изглежда ескалация. Включително и това, което се случи и в Приднестровието, може да го водим като потенциален, допълнителен проблем и подхранване на по-тежки потенциални последици. Но все пак се надявам, а и виждам, че има някакъв разум и в европейските ми колеги и партньори. Защото, дори в неформални разговори, те също са притеснени за ситуацията и не смятат, че трябва да има допълнителна ескалация. И се правят наченки за търсене на някакво мирно решение", посочи евродепутатът Петър Витанов.

Европейският съюз, по думите му е длъжник на своите граждани за това, че не прави достатъчно да се търсят различни инициативи, които могат да сближат позициите между воюващите страни. Той посочи още, че при нас, в България, имаме демонополизация на глобалния световен ред. Имаме различни полюси, които се формират и се появяват.

"Говорим за избледняването на хегемонията на една държава в глобалните отношения. Това е съвсем естествен процес, който води до крах на един световен и международен ред. Тъй като международният ред е нефункциониращ. Вие виждате, че и ООН и други международни организации, загубиха своята тежест. От друга страна не се е създал нов международен ред. Изграждането на един нов, многополюсен свят води след себе си различни турболенции, докато не бъде създаден. А в България ние сме се опитвали през годините да бъдем със силните. Но ако с насмешка гледаме на тези опити по време на втората половина на ХХ век, да бъдем по-католици от папата с КПСС и да сме по-правоверни комунисти от най-големите, то днес нещата не изглеждат по кой знае колко по-различен начин. Опитваме да бъдем най-верните съюзници и трудно намираме собствената си позиция в рамките на това противоборство. По-скоро се хвърляме в едната крайност. Но е тъжно, че разглеждаме България като “Титаник". Иска ми се да вярвам, че хубавите дни пред страната ни предстоят. Всъщност ние се занимаваме с тази политика именно заради това, не да констатираме тъжната съдба, а да се опитваме да я променяме", каза още Петър Витанов.