Немислимо е да имаме претенцията за геополитически фактор, ако преди това не сме в състояние да интегрираме населението от региона. Това заяви Илхан Кючук, евродепутат от ДПС, съпредседател на Партията на европейските либерали АЛДЕ, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Заявката на френския президент Макрон да посредничи в отношенията между България и Северна Македония една по-ангажирана позиция на страната, която председателства Съвета на Европейския съюз, отбеляза евродепутатът.

"Разбира се, президентът Макрон като един от големите лидери наистина е, смея да кажа, един от хората, които се утвърди като водеща фигура в Европейския съвет, има ангажимента и към политиката по разширяване“, допълни той.

Референдум за Северна Македония не е правилен подход, категоричен е Илхан Кючук.

"Един референдум определено би имал такъв изход, а именно спиране на добросъседските отношения, създаване на допълнителни бариери и заковаване на една позиция – аз съм на единия бряг, вие сте на другия бряг. И какво като не ни свързва нищо общо? Просто си стоим на двата бряга и се гледаме, и не се разбираме. Това ли искаме да имаме със Северна Македония? Аз не мисля, че това е правилният подход.

"Ако искаме да предизвестим неговия отговор, защото социологически проучвания – 80%, и по начина, по който се представя темата в България, то е ясно, няма нужда защо да се провежда референдум. Аз мога да дам и други примери за референдум – примерно ако искаме да поставим въпроси, които са в ущърб на малцинството в България се гласува по начина, по който мисли, че е правилно. Това задължително правилно ли е за българската демокрация?“, посочи евродепутатът.

Евелина БРАНИМИРОВА