Френското предложение цели да обслужи само егото на президента на Франция Еманюел Макрон. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Това предложение цели да обслужи само и единствено егото на президента Макрон, който иска да се окичи на края на Френското председателство с медала, че той като велик европейски лидер, е постигнал пробив в блокадата и е започнал разширяването на Европейския съюз. Това цели френското предложение, нищо друго“, заяви той.

"В Скопие това предложение беше прието със съпротива, с искания страната ни да коленичи. България никога не е коленичила и няма да коленичи. Виждаме, че почти нищо от българските условия не е залегнало във френското предложение“, поясни Ангел Джамбазки.

Според него въпросът е да отчетат, че са започнали преговорите, а не самото приобщаване. "Никой от тях не си дава изобщо илюзията и труда, че в обозримо бъдеще Северна Македония, както която и да е друга държава, ще стане част от Европейския съюз. Просто искат да отчетат велик успех. След напускането на Обединеното кралство, след руската агресия срещу Украйна, след фиаското и катастрофа на т.нар. "Зелена сделка“ – не знам дали това е различна тема, но днес ваши колеги вече публикуват новини за това как на Запад се отварят въглищните централи, които отдавна трябваше да бъдат отречени от зеленисткото движение. Всъщност след множеството неуспехи на европейската политика на Запад някой се опитва да си измисли победа, да каже: "Ето, ние започнахме разширяване“. Разбира се, това са глупости, никой няма да спечели“, коментира евродепутатът.

Милослава АНГЕЛОВА