Не е нова идея двуетапното приемане на България в Шенген - първо с въздушни, после със сухопътни граници. Настоявали сме да бъдат ясни датите. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев в Nova News.

"Винаги сме искали по-засилен ангажимент на "Фронтекс" за опазване на общите европейски граници. Според Дъблинския регламент е задължение на България приемането на бежанци от Сирия и Афганистан. Австрия трябва да продаде промяната в политическата си обстановка пред обществеността. Не смятам, че има ново условие, изпълняваме ангажиментите си", посочи той.

По думите на евродепутата преди повече от 10 години България е изпълнила критериите за приемане в Шенген. "Натискът от Северна Африка през Средиземно море, затварянето на границите между Австрия и Италия и Австрия, и Австрия и Германия, въвеждането на граничния контрол между членките на Шенген, всичко това е факт. Затова желаем двуетапното присъединяване да бъде обвързано с дати. Хората от нашата дипломация трябва да направят така, че пакетът, който ще се обсъжда до края на годината, да даде яснота за следващите стъпки за Шенген", коментира Ковачев.