С българската общност на Западния бряг се случва това, което се случва в България и в цяла Америка – разделение. Това каза Евгени Веселинов – основател на печатното издание "Обзор", първият и единствен български независим вестник на Западното крайбрежие на САЩ, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус".

Евгени Веселинов е един от тримата редактори на български медии в чужбина, които присъстват на ХІХ световна среща на българските медии в Украйна.

Преди 20 години той получава покана от българска организация в Калифорния да създаде българска медия, каквато до момента липсва. Тогава той е във Флорида с журналистическа виза. "През 2003 г. един доктор, български евреин, ми позволи да ползвам каквото искам от неговия офис. Той плащаше всички консумативи. Започнах да печатам на обикновени листове хартия, А4 формат, хващах го с кламери и така го разпространявах по събори, в двете български църкви в Лос Анджелис“, разказа Евгени Веселинов.

Печатното издание "Обзор" прераства в интернет портала BULGARICA – BULGARians In CAlifornia. Той покрива Западния бряг, Лас Вегас и отчасти Сиатъл.

Интернет промени всичко, призна той. "В положителна посока – контактът и информацията стигат много по-близо, и в отрицателна посока – раздели хората. Когато нямаше интернет, когато нямаше бързи връзки и контактите бяха по-трудни, общността в Лос Анджелис беше по-сдружена, събираха се в пъти повече хора. Имаше по-голямо посещение на църквата", обясни Веселинов.

България трябва да оказва подкрепа на българската общност в Америка. Това обаче не се случва, смята той. Нещо повече – генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов работи срещу интересите на българската общност там, посочи Евгени Веселинов. "Този човек изгони от една фондация, която той създаде, актьора Николай Стоилов и оперната певица Мариана Попзлатева. Фондацията му напуснаха две емблематични личности – Елка Русков, която е почетен консул в Америка, и една адвокатка. Работи по начина на сглобката – всичко старо и добро се задрасква и си слага негови хора. И държавата му удължи мандата", каза той.