Самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че може да направи кабинет, но той няма да бъде приемлив. Това ще е кабинет от формациите, които подкрепиха Рашидов. Това са ДПС, БСП и Български възход. Това коментира в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Евелина Славкова, политически анализатор.

"И Борисов си дава ясна сметка, че в обществен план ГЕРБ имат своята тежест и проблематика след 12 години управление и трудно може да се приеме от обществото такова правителство“, каза още Славкова.

По думите и, на 2 октомври ние видяхме една разполовена България, когато малко хора излезнаха да гласуват за пореден път. "Едната половина си казаха - при ГЕРБ имаше спокойствие, знаехме какво се случва. Другата България каза, че ние не бива да забравяме разговора за корупция. Борисов си дава сметка, че ако създаде коалиция с ДПС, БСП, или "Български възход", това означава коалиция, която ще бъде дискредитирана в обществен план. А той не търси това. Следващата година има и местни избори и ГЕРБ може да загуби и градове, които години са управлявали“, добави Славкова. Според нея, за ГЕРБ има една възможна коалиция, с която са съгласни. Това е коалиция с "Продължаваме промяната" и ДБ. Повече от видно е обаче, че към този момент такава коалиция изглежда невъзможна. "Моето мнение е, че вероятността да отидем за пореден път на избори е много по-голяма, отколкото да има кабинет. То може да има, но той няма да бъде обществено приемлив и ще тръгне с ниско доверие. И в тази сложна ситуация,  която е България и светът, това може да донесе много щети на всички, които участват в тази коалиция. И ГЕРБ няма да рискува да скочи в такава коалиция, смята още Славкова.

Според нея е несериозно да се говори и мисли за кабинет с кратък хоризонт. "Мисля, че и служебният кабинет се справя добре, ако става въпрос за кратък хоризонт. Търсене на редовен кабинет за 5-6 месеца е малко несериозно. Представете си тази коалиция, в рамките на 5 месеца, какви бели могат да бъдат направени, защото тези хора си дават сметка, че хоризонтът им е кратък. Не мисля че е толкова дълбока политическата криза, за да стигаме до такава ситуация", каза още Евелина Славкова.

Ева БРАНИМИРОВА