Всички са съсредоточени върху местните избори - както ПП и ДБ, така и ГЕРБ, които ще се опитат да си запазят кметовете по места. Тази битка ще надделее в опитите на политическите формации да водят разговор. Това каза социологът от изследователския център "Тренд" Евелина Славкова.

 Тя представи и няколко хипотези за съставяне на правителство, които са трудни, но възможни в контекста на данните от проучването на "Тренд":

"Едната хипотеза е за евроатлантическата коалиция – ГЕРБ, ПП, ДБ. Това е сложна коалиция. Другата хипотеза е т.нар. "хартиена" коалиция – ГЕРБ, ДПС, БСП и евентуално някоя малка политическа формация – това също би било трудно, най-малкото, защото е обществено непопулярна. Третата хипотеза, която става все по-вероятна, е да има избори наесен", коментира още Евелина.

Тя смята, че усещането, че отново може да не се сформира редовен кабинет, ще откаже част от избирателите да отидат до урните. Славкова посочи, че според  януарското проучване на "Тренд" хората поставят като най-основен и голям проблем инфлацията и обедняването.

"Това продължава да бъде водеща тема. Хората искат някой, който да реши тези проблеми, а на следващо място се нарежда политическата криза", коментира Славкова.

Тя добави, че българското общество сериозно да проблематизира политическата криза, в която се намираме, както и фактът, че през няколко месеца отиваме на избори, съобщиха още от БНТ.