Дали в бъдещия парламент ще влязат седем или осем партии е все още е въпрос за 1 милион: Картината може да се промени в оставащото време до изборите. Това коментира Евелина Славкова от социологическа агенция "Тренд“  в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Може да се случи винаги някакво събитие, което по един или друг начин да провокира хората и да промени ситуацията. Не говоря в контекста на промяна в политическите кампании на партиите, а по-скоро дори събитие извън тях. Така че до последния момент аз винаги съм на мнение, че трябва да следим внимателно, защото винаги може нещо да промени коренно ситуацията. Видно е в началото преди кампанията ние публикувахме своето проучване. Видя се картината в този момент. В края, както вече споменах, следващата седмица ще публикуваме и така да се каже към края на кампанията това, което имаме като електорална картина и доколко има някаква промяна от гледна точка на тази кампания. Но наистина трудно е да се прогнозира точния брой на политическите формации, не се ангажирам към този момент. Защото когато има политически формации, които са много близо до бариерата от 4%, това създава наистина повярвайте и професионален дискомфорт у нас, социолозите. Може и да излязат хора, които да ги подкрепят тези политически формации, могат и да не излязат. Това е едната интрига – тези, които са около 4% дали ще успеят да прескочат бариерата. И другата интрига е подредбата на политическите формации. Защото там също не е ясно кой ще бъде втори, трети, и четвърти, първи“, каза още Славкова.

Картината може да се промени по време на кампанията, категорична е Евелина Славкова. Хората не бива да бъдат сугистирани от социологическите проучвания. Важно е, че всеки един в крайна сметка може да направи собствения си избор и преценка за кого да гласува, допълни социологът .

Евелина БРАНИМИРОВА