Администрацията в нито едно от министерствата не е работи както трябва заради честата смяна на политическия кабинет. Това каза Евдокия Манева, бивш министър на околната среда и водите, във вечерния блок "Това е България“ на Радио "Фокус“ във връзка с наводненията и щетите от тях през последните дни.

"Агенцията по горите е тази, която когато прави сеч, не почиства след себе си. Това се вижда – в която и планина да отидете, ще видите тези безобразия. Освен това, дигата вероятно, тя е на "Напоителни системи“, тоест, също структура на Министерство на земеделието. Така че специално в конкретните случаи огромна вина има Министерство на земеделието, също и Министерство на околната среда“, заяви Манева.

Според нея тези неща са фиксирани в плановете и не се изпълняват. "Зад тяхното изпълнение и координация отговорят "Басейновите дирекции“, те са структура на Министерство на околната среда. Тоест, и Министерството на околната среда не си е свършило работата“, отбеляза тя.  

"Голямата трагедия, и това е основната причина, не грешки, а нехайство, управленска безотговорност, основаната зад тези неща стои фактът, че през последните години професионалната администрация беше унищожена. Фактически администрацията в нито едно от министерствата не е работи както трябва, защото при всяка смяна на политическия кабинет се сменят и професионалисти, които взимат решения“, добави Евдокия Манева.

"Директори, началници на отдели, много често това специалисти, които са изграждани с десетки години, знаят си работата, но ако те по някаква причина не са угодили на следващия кабинет, който идва в министерството, те се уволнявани“, добави тя.

Цоня СЪБЧЕВА 

Цялото интервю можете да прочетете по-късно в категорията "Интервю"