Заместник-министър Модева проведе среща с Н.Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в Република България. Срещата се състоя в Министерството на туризма като двете страни обсъдиха кандидатурата за Изпълнителен съвет на СОТ 2023 – 2027 година и съвместните инициативи в проекти във формата СОТ, Европейската Комисия и ОИСР, съобщиха от Министерството на туризма.

Професор Модева поздрави от нейно име и от името на министър Димитров Н.Пр. Джузепина Дзара и заяви, че "Италия е първостепенен партньор на България в сферата на туризма. Италия също е сред популярните дестинации сред българите като съгласно статистика на СОТ за 2019 година 326 406 българи са я посетили. Респективно, съгласно НСИ за 2019 година 156 564 италианци са посетили България, а за 2022 са ни посетили 115 486 туристи. По данни на ГКПП отбелязваме ръст от 107% за 2022 година при посещенията на италиански туристи спрямо 2021 година“, заяви заместник министърът.

Професор Модева отбеляза, че България има богато културно-историческо наследство. Страната ни е била населявана от древни цивилизации като древните гърци, римляни, прабългари, отоманската империя и всеки от тях е оставил част от традициите и наследството си тук, което прави дестинация България още по – интересна за туристите. Страната ни притежава над 40 000 исторически артефакти, което я поставя на трето място Италия и Гърция.

На срещата бяха обсъдени успешни практики в туристическия сектор и политики за справяне с предизвикателствата в сектора като се постави акцент върху добрите двустранни взаимоотношения и затвърдяването на сътрудничеството между двете страни. Заместник-министър Модева и Н.Пр. Джузепина Дзара обсъдиха перспективни ниши за двустранно сътрудничество в туризма в сферата на СПА и уелнес, културен туризъм и еко туризъм (селски, планински и други). Двете страни очертаха основните насоки в които ще работят заедно като дигиталната трансформация на сектора и обучението на кадрите в туризма. България и Италия ще разменят информация свързана с проектите администрирани от ЕС и от програми по регионално развитие по които работят в сферата на развитието на туристическия бранш с цел съвместна и ползотворна работа по тях.

Заместник-министър Модева сподели, че Министерството на туризма по инициатива на министър Димитров, работи върху разработването на дигитална карта като целта е чрез нея туристите да могат да влизат от телефоните си и да се запознават за комбинирания български туристически продукт по удобен и лесен за тях начин. През последните месеци стартирахме кампания свързана с ежемесечното разпространение на два бюлетина с информация за туристическия пазар и културно-историческите събития в различните региони на страната.

Н.Пр. Джузепина Дзара заяви, че италианските туристи имат голям интерес към завършения цикъл на селския туризъм, но за съжаление към този момент не могат да се насладят на него в България, защото земеделските ни производители нямат възможност по закон да продават на крайни потребители продукцията си. Професор Модева отбеляза, че Министерството на туризма е наясно с този проблем и се надява той да бъде решен скоро като използва примера на Италия в този аспект и следващото Народно събрание да реши законодателно този проблем.

"Ще се радвам заедно да работим по този въпрос, за да постигнем необходимия резултат и италианските туристи да може да използват пълноценно затворения кръг на селския туризъм в България“, заяви професор Модева.

Заместник-министърът покани на среща италианския министър на туризма Даниела Сантанке на 68-ата сесия на Регионалната Комисия "Европа“ на СОТ, на която България ще е домакин в периода 31 май – 2 юни 2023 година.

Съгласно данните подадени от местата за настаняване водещите дестинации за италиански туристи в България през 2022 година са Столична община с отчетени малко над 40 хиляди посещения, община Пловдив над 3900, Варна над 20800, Несебър почти 1500 посещения. Най – често туристите от Италия отсядат в места за настаняване от 3 до 5 звезди.

Половината от посещенията на италианските туристи в България се пада на София. Италианските туристи с голям интерес посещават българските културни обекти. За тях популярни са и нашите природни забележителности като планините Витоша, Рила, Пирин, Родопи и други.