Българинът от Босилеград, офицер от резерва на сръбските въоръжени сили и служител на Центъра за култура в града, Любен Григоров, на 61 години, е бил арестуван вчера по подозрение за изтичане на поверителна информация за ситуацията във въоръжените ни сили към българската служба, както "Фокус" още снощи информира. 

"Влизат в 5 часа сутринта в къщи, още докато всички са по пижами и го арестуват", разказаха за "Фокус" стреснатите българи в Босилеград, които добре познават Любен. "Сега са избори в Сърбия и тия, които искаме да ги махнем, си взимат техни мерки", твърдят българите, чиито имена не споменаваме от съображения за сигурност. Те самите се страхуват също от репресии, тъй като им се е случвало вече. Но толкова сериозни обвинения засега никой не е получавал. Не знаят каква е точно ситуацията и се въздържат от повече коментари, докато не се изяснят нещата.

Но пък са възмутени, че снощи нито една българска телевизия не е предала информацията, защото все пак става дума за българин.

Хората в Босилеград наистина са много объркани и уплашени, тъй като познават  Любен като обикновен човек, баща на две деца, който си има основен бизнес в Центъра на културата, има и хранителен магазин в този град.

Сръбските медии пишат, че заподозреният е обвинен в изтичане на секретна военна информация към членове на чуждестранна организация, което може да причини вредни последици за сигурността, отбраната и военните интереси на страната. В допълнение към наказателната жалба за разпит вчера, той е бил заведен до Главния прокурор във Висшата прокуратура във Враня.

Арестът последвал продължаващата работа на БСК, ВБА, полицейското управление във Враня и Висшата прокуратура във Враня по този случай, а експерти по сигурността допускат, че ще последват още арести", пишат още медиите в Сърбия.

"Благодарение на сериозната работа на нашите служби и институции, по време на неотдавнашния арест на хърватския дипломат Хървое Шнайдер цялата мрежа от негови сътрудници падна, така че е логично да се очаква, че същото ще се случи и с българската агенция в Сърбия", казва Любан Каран, пенсиониран полковник от Conraobaveštajn.

Той припомня, че БСК е събрала безспорни доказателства, че Хървойе Шнайдер, доскоро първи секретар в хърватското посолство в Белград, се е свързвал със сръбски политици, бизнесмени, журналисти, активисти от неправителствения сектор с цел шпионаж и вербуване. За нарушаване на Виенската конвенция, която регулира дипломатическите консулски отношения, той е експулсиран, а 14 души, с които се е свързал, в крайна сметка са разпитани.

Полковник Каран припомня още, че хърватските тайни служби не са спирали да действат агресивно от началото на 90-те години на миналия век

Полковник Любан Каран обяснява напрежението на разузнаването към Сърбия с геополитически катаклизми:

"След избухването на арабско-израелската война е очевидно, че Украйна не може да бъде платформа за проникване на изток и завладяване на Русия. Тя ще бъде принудена да подпише примирие, а Алиансът търси платформа, върху която да концентрира силите си. Балканите биха били идеални, но ги притесняват Сърбия и Република Сръбска, които са "изразители на зловредно руско влияние", пишат още сръбски медии.