Министерстовото на туризма направи отчет за отминалия зимен сезон. От ведомството отчитат 1,8 млн. регистрации на туристи от началото на декември до няколко дни преди края на март.

Най-много туристи обаче са посетили София. Чак след това се нареждат зимните ни курорти.

Ето и справката на ведомството:

За периода 1 декември 2023г. – 25 март 2024 г. регистрациите на туристи у нас са 1,8 млн. За посочения период най-много са българските туристи – 1,3 млн., румънските туристи у нас са над 62 хил., от Гърция са близо 57 хил., от Турция над 53 хил., от Великобритания 53 хил. Близо 28 хил. италианските туристи са посетили България за посочения период, от Северна Македония над 26 хил., от Германия са 23 хил., от Израел близо 21 хил., Сърбия 19 хил. и др.

От началото на декември 2023 г. до 25 март предпочитана дестинация е била Столична община, която отчита 323 хил. туристи, след нея се нареждат общините Банско, Велинград, Самоков, Смолян, Чепеларе и Варна.

Сред общините с развит ски туризъм най-посещавана е Банско, следвана от Самоков (включително Боровец), Смолян и Чепеларе, като в тях най-много са регистрациите на българските туристи.

Очакванията са през настоящия зимен сезон да отбележим ръст на посещенията с до около 5% спрямо миналия зимен сезон – 2022/2023 г., като от пазари Турция, Италия и Сърбия се очаква ръстът да е значително по-висок.