На преговорите с Касата трябва да предложим повишени цени на клиничните пътеки средно с 25%. Това заяви председателят на БЛС Иван Маджаров в NOVA News преди началото на преговорите между представителите на НЗОК и на Българския лекарски съюз за анекс към Националния рамков договор (НРД). Той припомни, че при миналогодишните преговори са започнали от 25% и са стигнали до 22 на сто средно увеличение. Тогава са въведени и механизми за контрол на някои по-тежки диагнози, които са дали резултат, поясни той.

За пореден път парламентът гласува увеличени средства за извънболнична помощ като целта е профилактика, каза председателят на браншовата организация. Със сигурност профилактиката за българското население не е достатъчно, но това е на максимумът за лекарите, обясни Маджаров.

По думите му болниците отново ще имат задължение да подсигурят минимални възнаграждения, както е записано в Закона за здравното осигуряване и в НРД. "Ние трябва да договорим едни по-високи цени във връзка с това те да успеят да осигурят заплати. До голяма степен увеличението в болничната помощ може да се окаже и недостатъчно и ще трябва да си дадем сметка, че ще трябва да се разчита и на част от резерва в бюджета на НЗОК, за да се покрият очакваните дефицити", каза Маджаров.

Той призна, че нямат възможност да контролират какво се случва в болниците и докато е така ще продължава да нараства потребността от болнично лечение. Досега много пациенти влизаха в болница, за да си направят изследване, скенер, поясни председателят на БЛС.

Парите за заплатите на работещите в Спешната помощ трябва да бъдат предоставени през бюджета на Здравното министерство и трябва да гарантират високи възнаграждения, уточни председателят на БЛС.