"Решението на президента за третия мандат ще бъде показателно за политическата зрялост и на президентската институция, и ще покаже насоката, по която трябва да върви политическия процес, от гледна точка на това дали ще се търси консенсус в политическото пространство!“.

Така отговори Ерджан Ебатин от ДПС на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Въпросът, който поставям в анонса, е – 33 години начело на политиката, ДПС може ли да води България? Предстои евентуално в понеделник президентът Радев да връчи трети мандат Вие сте една от партиите, които са в обкръжението на мисълта, че може би ще получите мандат. Как мислите?“.

Ерджан Ебатин заяви, че една от основните причини да не може да се състави редовен кабинет, е ширещият се популизъм и митологизирането на образа на политическия опонент в негативен аспект.

"Нека да Ви напомня един анализ на Ахмед Доган, който беше в послеслова на книгата "Съвременният политически мит“ на политическия анализатор Самуел Леви! Преди 13 години Ахмед Доган е написал – "Основният проблем в дневния ред на страната е намирането на стратегия за изход от кризата, а не разделянето на обществото на добри и лоши, на справедливи и виновни!“. И още едно изречение искам да добавя – "Търсенето на виновност във всички и във всичко възпроизвежда основание, върху което "героите-спасители“ стават необходими!“. Вижте колко от 13 години досега продължава да е валиден този анализ на Ахмед Доган! Чакаме ли "героя-спасител“ да дойде с третия мандат и да обедини България? И може ли ДПС да бъде този "герой-спасител“?“, попита водещата Илиана Беновска. Ерджан Ебатин отговори, че ДПС не представлява точно този образ на "герой-спасител“. ДПС е реалистична партия. Той добави: "В първата теза на това изложение, което Вие цитирахте по отношение на това, което е написал г-н Доган, аз видях следното нещо – по-скоро вместо да търсим противопоставяне и противоборство, ние трябва да гледаме на живота от гледна точка на неговите реалности. Това нещо обаче не се прави!“.

"Добре, но дайте малко по-конкретно, може ли ДПС да стане водач и обединител на нацията, ако получите третия мандат?“, попита Беновска. Ебатин отговори, че че през всички години от създаването си ДПС са били най-реалистичният политически формат, който не търси никакъв популизъм в своите тези! Това политическо поведение ще се преекспонира и ако ДПС получи третия мандат! ДПС ще търси политически консенсус на база на ценности!

Беновска каза: "Остава само за финал да се обърнете към президента Радев и да кажете – Радев, забележи ни, виж ни, избери ни!“. Ерджан Ебатин отговори, че Румен Радев отдавна е забелязал пътя, по който трябва да върви страната. Друг е въпросът дали все

още има политическия кураж да преодолее този обществен популизъм, който е получен в резултат на популизма на политическите партии. Той продължи: "Но един човек трябва да има в крайна сметка мъжеството да преодолее този популизъм, който е наслагван години наред и да посочи в крайна сметка пътя, по който трябва да върви страната! Водещата отвърна: "Разбирам Ви, призовавате президента Радев към политически кураж и мъжество!“. Събеседникът ѝ отвърна: "Аз мисля, че той го е показвал друг път! Възможно е да преодолее определени стереотипи и да го направи!“.