В крайна сметка Бог решава всички тези неща. Кой предполагаше, че митрополит Николай ще оттегли своята кандидатура? Той сега ще вдигне летвата с отказа си - епархията му е много добре уредена и има голям ресурс. Така епископ Тихон Тивериополски коментира в ефира на Euronews Bulgaria предстоящия избор на нов ръководител на Българската православна църква на мястото на  починалия патриарх Неофит. 

"Кадърните хора имат много приятели и много врагове. Въпросът е дали тези, които са му врагове дали го правят от завист и злоба, или имат основания", допълни Тихон. 

"Тъжно е, че се поддава на една провокация, но е прав, че щяха да го оплюват, както си знаят. Вярвам, че той е взел това решение и с ясно съзнание, дали ще съжалява, никой не може да каже. Изобщо всичко това показва, че длъжността на патриарха ще бъде една тежка и неприятна работа."

"Може би в последния момент всички ще бъдат изненадани в избора за нов духовен водач на нацията. Ако дядо Николай беше останал в борбата, щеше да е надпреварата между него и друг митрополит. Не мога да правя прогнози.", смята той.

Още от дете беше умерен, сдържан човек. Като ръководител на БПЦ беше много прецизен - четеше всичко, което подписваше, сподели спомени епископ Тихон, който бе един от най-близките на патриарх Неофит.