"По данни на Националния център по заразни и паразитни болести нашият ваксинационен обхват срещу морбили е под 95% на първата доза, което си е риск от пробив на вируса. Притеснява ме от кого се е заразило това дете и къде. Нямам информация дали е пътувало в чужбина. Ако не е пътувало, това значи, че се заразило от някого в България и има и други случаи.“ Това заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на bTV.

Ваксината срещу морбили е в задължителния имунизационен календар. Опасното е дали има деца, които са вписани като ваксинирани, а всъщност не са, каза Бацелова.

"Първата доза в България се поставя на 13-месечна възраст и има ефективност 93%, което не означава, че едно ваксинирано дете е предпазено само на 93%, а означава, че грубо казано 93% от ваксинираните ще имат пълната максимална защита от разболяване. Затова е необходимо поставяне на втора доза, тя вече има 97% ефективност, което все пак значи, че има 3% от ваксинираните, които биха могли да се разболеят. Това са индивидуални особености на имунната система и хора, които не отговарят по някаква причина на имунизацията, те са изключително малко“, допълни д-р Бацелова.

По думите ѝ е важно как се съхранява живата морбилна ваксина, тъй като е възможно тя да стане неефективна. 

Какви са симптомите?

"До към трети-пети ден има неспецифична симптоматика – висока температура, хрема, кашлица. Към втори-трети ден могат в устната кухина да се появят много характерни петна и към трети-пети ден се появява характерният обрив, който е много ситен и започва обикновено от главата. В първите дни е характерно и зачервяване на очите. Имали сме случаи, в които се бърка с алергична реакция и с дни деца не биват диагностицирани. Затова е важно заболяването да бъде разпознавано от лекарите“, предупреди епидемиологът. 

Хората, които са преболедували морбили са изградили траен пожизнен имунитет. Припомняме, че вчера бе регистриран първият случай на морбили у нас.