По покана на Факултета по икономика и бизнес на Загребския университет, който е един от най-старите в Европа, министърът на енергетиката Росен Христов изнесе лекция на тема "Държавна намеса в пазарите в условия на криза“, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Повод за поканата са действията на министерството на енергетиката, чрез които страната ни се е справила с кризата с енергийните доставки. "Като експерт, идващ от частния сектор, съм принципно против държавната намеса в пазарните механизми. Въпреки това една от първите стъпки, които трябваше да предприема като министър, беше съществена намеса в енергийните пазари и то не само на национално, но и на европейско ниво. Има случаи, когато в резултат на външни фактори, пазарът не може да функционира нормално и тогава намесата е наложителна и оправдана“, подчерта Христов. Той даде конкретни скорошни примери с войната в Украйна, пандемията с КОВИД, земетресението в Турция и други.

Христов разказа на студентите още за диверсификацията на газовите доставки и разширената инфраструктура, която изисква тя, както и за различните доставчици на свежо ядрено гориво за централата ни в Козлодуй. По думите му няма как да има енергийна сигурност, без алтернатива в доставките. След лекцията Христов отговори на множество въпроси на студенти и преподаватели в сферата на енергетиката.

По-рано българският министър се срещна с хърватския си колега Давор Филипович, с когото обсъдиха съвместни действия за търсене на общо европейско решение за съхранение на отработеното ядрено гориво. Двамата коментираха още и развитието на геотермалната енергия, в което Хърватска вече има значителен опит. Министрите подчертаха добрите отношения между двете институции и обсъдиха възможностите за разширяването им.

По време на престоя си в Загреб, министър Христов посети и световноизвестната компания Rimac. Високотехнологичната фирма представи най-новите си разработки в областта на съхранение на енергия и обсъдиха потенциала за откриване на производствени мощности в България. Бяха набелязани конкретни стъпки за по-нататъшно проучване на тази възможност, включително и посещение в България през месец август.