"Твърдо сме заявили желание пред ЕК да се предоговори ангажиментът в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за изваждането на двата системни оператори от структурата на БЕХ, като предлагаме мерки, които да гарантират тяхното безпристрастно и прозрачно управление."

"За определени ангажименти, които искаме да предоговаряме, като например частта с прословутите батерии и проекта за геотермална енергия, срещаме разбиране от ЕК, за други обаче, като изваждане на системните оператори от структурата на БЕХ и ангажимента за намаляване на емисиите, са по-сложни и по-опасни."

Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на изслушването му в парламента. 

От "Възраждане" извикаха служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебния енергиен министър Росен Христов, за да разкажат как вървят преговорите с ЕК и дали ще успеем да предоговорим Плана, както парламентът задължи Министерския съвет в началото на годината. 

По думите му изваждането на "Булгартрансгаз" и ЕСО от структурата на БЕХ най-вероятно ще доведе до моментална изискуемост на бондовете и ще разклати работата им - ефект, който би се усетил в половин Европа.  

"В Маришкия басейн и държавни, и частни инвеститори ще строят фотоволтаици. Не виждам проблем", каза още Христов в отговор на депутатски въпроси по време на изслушването.

Според Христов по отношение на предоговарянето на плана за намаляването на въглеродните емисии, това, което ЕК индикира, че е приемливо, е микс от цели за намаляване на емисииите, съчетано с увеличаванена на целите за въвеждане на ВЕИ-та.