До няколко дни ще подпишем меморандум между газопреносните оператори на 9 държави. Целта е да се направи мащабен анализ на газовия пазар и инфраструктурата, за да се доставя природен газ от алтернативни на Русия източници. Това заяви в ефира на БНТ министърът на енергетиката Росен Христов.

Проектът е по инициатива на България и предвижда повишаване на свързаността и капацитета на газопреносните мрежи на участващите държави.

Имаме предложение да компенсираме разликата между цената, на която е запълвано газохранилището в Чирен и цената, която е сега, за да може фирмите, които държат газ там, да го пуснат на пазара, допълни енергийният министър. В момента никой не изпомпва газ от Чирен, единствено "Булгаргаз" с малки количества, подчерта Христов.

Министър Христов каза, че в момента се работи с бизнес асоциациите, за да може енергийните компенсации да бъдат още по-ефективни. По думите на Христов мярката на правителството е помогнала за запазване на работни места, дори бизнесът е разширил пазарния си дял в Европа.

Според Христов остава актуален въпросът за високата инфлация, както и необходимостта от допълнителни действия за постигане на по-голяма енергийна ефективност.