Политическото говорене и политическата криза у нас допълнително затруднява намирането на разумно решение за доставките на газ през тази година. Това каза експертът от Българският енергиен и минен форум Антон Иванов в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Според него стремежът да се постигне договореност за по-дълъг срок е напълно разумен, но когато се намеси твърде много политика в този процес, търговските преговори са затруднени и не дават добри резултати.

"Компаниите търсят съответните политически потвърждения на техните решения, което бави и самия процес“, каза още Иванов.

"Битовият пазар до голяма степен е защитен. Има механизми, включително и за компенсации, които се въвеждат. Така че не може да се говори за бедствие. Но определено може да се говори, трябва да се говори за затруднението пред икономическите ни субекти, индустрията ни, които вероятно ще намалят производството си тази година. И тук е вече ролята на държавата да осигури онези мерки за подкрепа на тези предприятия, които не могат да посрещнат високи разходи на природен газ, да запазят своето производство, да не фалират, така че догодина ние да възстановим постепенно своята промишленост, засегната от високите цени на природния газ“.

По думите на Иванов трябва да има промяна на начина на формиране на цените на енергийните пазари. "Защото голяма част от ценовия шок е предизвикан не толкова от ценовите фактори, които определят стойността на електрическата енергия основно, а от пазарните механизми, които водят до това, че цената се определя от най-скъпия източник“, уточни той и според него, реформата на пазара на електрическа енергия на ниво Европейски съюз е един от елементите, които тепърва ще бъдат разглеждани.

"Вторият елемент това е скоростта, с която се реализира Зелената сделка, като това също би следвало да бъде преоценено с оглед на текущата ситуация“, подчерта енергийният експерт.