Заради спрения руски газ България иска от "Газпром" над 400 млн. евро и дава месец срок за доброволно изплащане на сумата.

Според енергийния експерт Иван Хиновски България е изпуснала момента за деклариране на щети. "Веднага след спирането на руския газ заради неприемането на заплащане в рубли, бяхме длъжни да заявим отклоненията от условията в договора, а се снишихме тихомълком. Всяка щета по контракта трябва да бъде обект на реакция. Никой в Европа, с претърпени щети от Русия, досега не е получил компенсации. Все още потребяваме 60% руски газ, въпреки че не идва директно от "Газпром", подчерта той пред NOVA.

Хинковски смята, че истинска енергийна независимост на страната би дало пускането на терминала в Александруполис, в който България има акционерно участие. "Договорът с "Боташ" е абсурден, изчисленията на прогнозната стратегия са много сгрешени", отбеляза той.

Експертът предложи Фонд "Сигурност на Електроенерийната Система" да бъде запълнен от продажби на активи в сектора.

Виктор Минчев от "Свободен енергиен пазар" посочи на свой ред, че претенцията на "Булгаргаз" към "Газпром" може и да не мине. "Знаехме, че няма да има апокалипсис заради спирането на руския газ, но някои по-слаби политици се уплашиха. В онзи момент трябваше да се стигне до арбитраж, сега вече е закъсняло. Последното плащане за газа е направено, били сме коректни, така че Русия няма основание за претенции", посочи той. 

По думите му договорът с "Боташ" е неизгоден. "Това е пример за това как не се прави търговия. Отрязаха се преговорите с всички останали възможни страни. Нормално е да има искания контрактът да бъде развален, но няма да е лесно", смята Минчев.