Изключително се радвам на стъпките, които България и Азербайджан правят в последните месеци за развитие на парламентарния диалог и издигането му до ниво, отговарящо на отличните ни двустранни отношения. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова, съобщиха от НС.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на официално посещение в Република Азербайджан. Визитата е по покана на председателя на Милли Меджлиса проф. д-р Сахиба Гафарова.

От общ интерес е потенциалът, който има в сътрудничеството между законодателните институции на България и Азербайджан, да бъде използван за интензифициране на взаимодействието ни в различни сфери от взаимен интерес, подчерта Росен Желязков. Визитата ми в Баку толкова скоро след Вашето посещение през септември 2023 г. в София е ясен знак, че народните представители в Народното събрание и в Милли Меджлиса имат желание и воля да допринесат за развитието на ползотворни и взаимноизгодни отношения между България и Азербайджан, отбеляза той.

Парламентарният диалог и особено работата на народните представители от групите за приятелство в законодателните институции може да бъде важен градивен елемент в развитието на отношенията между България и Азербайджан, заяви председателят на Народното събрание. Той изрази очакването си динамичният диалог на парламентарно равнище да бъде продължен и разширен през тази година.

Вашата визита подчертава стабилните парламентарни отношения между Азербайджан и България, чието приятелство е подкрепено със споразумението за стратегическо партньорство, каза председателят на Милли Меджлиса проф. д-р Сахиба Гафарова. Тя подчерта, че връзките между двете страни, установени през 1992 г., продължават да се разширяват и задълбочават, а голяма заслуга за това имат разменените посещения на най-високо равнище. Отношенията между Азербайджан и България са в много направления, но водещи са областите на икономиката и енергетиката, посочи проф. д-р Сахиба Гафарова.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков отбеляза, че без съмнение централно място в двустранните отношения между България и Азербайджан заемат енергетиката и енергийната диверсификация. Той посочи, че в тази сфера вече са реализирани някои важни проекти в продължение на съвместната инициатива "Пръстен на солидарността“. Тази инициатива, предложена от България и подкрепена от Европейската комисия, успя да повиши сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа, подчерта той и добави, че нейното изпълнение е пример как трябва да се развива двустранното сътрудничество в годините напред.

България очаква да продължи активната съвместна работа с Азербайджан, насочена към превръщането ни в основен регионален хъб за получаване и разпределение на природен газ от Азербайджан и други източници, каза Росен Желязков.

Със съжаление мога да отбележа, че в търговско-икономическите връзки между нашите две страни все още има неизползван потенциал, посочи Росен Желязков. Добри са нашите перспективи за сътрудничество в сферите на инфраструктурната свързаност, търговията, туризма, информационните технологии и инвестициите, както в областите на културата и образованието, уточни той.

Трябва да се търсят пътища за по-добро познаване на нашите два народа, да се създадат условия, които да стимулират представителите на бизнеса и обмена на туристи, подчерта председателят на Народното събрание. Благоприятен фактор за това би било възстановяването на директната въздушна линия между София и Баку, която ще улесни свързаността и обмена между двете страни, добави Росен Желязков. Българската страна предприема стъпки това да се случи още през тази година, уточни той.

След разговора на "четири очи“ председателите на парламентите на България и Азербайджан дадоха началото на пленарните разговори между парламентаристите от двете страни. От българската страна в срещата участваха народните представители от Групата за приятелство България – Азербайджан Десислава Трифонова (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид (ПГ на ДПС) и депутатите Ангел Георгиев (ПГ "Възраждане“), Драгомир Стойнев (ПГ "БСП за България“) и Тошко Йорданов (ПГ "Има такъв народ“).