Най-големият страх на грузинците е европейският им път и европейското им развитие да бъдат спрени. Това каза журналистът и режисьор Емил Спахийски в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. Той живее и пътува до Грузия в последните седем години и е свидетел на първите големи протести в бившата съветска република.

По думите му България и Грузия са "непознати братя близнаци“, разделени от Черно море. "Това, което се случва в България, е абсолютно същото, което се случва и тук. Нашите страхове, че едни политически сили ни теглят към Москва, към зоната на влияние на Руската империя в Грузия, са много по-силни“, коментира журналистът.

След разпада на СССР Грузия изживява много тежка гражданска война. "Тя продължи доста време, взе изключително много жертви, хората бяха на ръба на оцеляването, докара на власт мафията – ние дори не сме сънували такава жестокост и престъпност. Когато си стъпи на крака и беше една от най-бързоразвиващите се икономики във всички аспекти, започна войната през 2008 г. Затова отношението към Русия е значително по-различно и страхът, че Москва може да стъпи тук, е огромен“, обясни Емил Спахийски.

Това е и причината за протестите по повод опитите на управляващите в Грузия да прокарат Закон за чуждестранните агенти. Той цели забрана на медии, финансирани от неправителствени организации от чужбина, а опасенията на грузинското общество са, че така управляващите искат да ограничат финансирането на независимите медии и да наложат контрол. Затова те наричат този закон "руският закон“.

В момента Русия държи над 20% от територията на Грузия под контрол.

Според Спахийски грузинците не усещат подкрепа от Запада и се чувстват изоставени като общество. "Ако Грузия беше приета в НАТО през 2008 г., нещата щяха да бъдат необратими. Всяко нещо, което се направи, с лек намек, че може да се тръгне към бившия Съветски съюз, тук предизвиква не просто паника, а гняв, и то справедлив. Грузия трябва да избере своя път и тъй като няма ясната и категорична подкрепа от Запада, те избират някакъв среден път, който е далече от мечтата за влизане в Европейския съюз, и това е да бъде по средата между Китай, Русия и Европа. Това е най-голямата грешка на Запада, защото това можеше да бъде плацдармът на Европа за Азия и Черно море можеше да бъде затворено, ако бяха приели бързо и ударно Грузия в Европейския съюз“, заяви журналистът.

Класацията по свобода на медиите на "Репортери без граница“ отпраща Грузия от 77-мо на 103-то място. Спахийски отбеляза, че цензура върху социалните медии няма, но контрол върху големите медии съществува.

Журналистът отбеляза, че в Грузия в момента живеят много руснаци, украинци и беларуси, които не искат да са част от военните действия на Русия. "Но грузинците имат много негативно отношение към руснаците тук, въпреки че те са най-многобройните им туристи“, допълни той.