Двете тела на планинарите в Пирин са открити днес около 10 часа. Това каза за Радио "Фокус“ Емил Нешев от ПСС. "Благодарение на кадрите от дроновете, които се прегледаха допълнително и то в доста подробна степен, там се видяха някои неща, които решихме да проверим. И днес почти 20 спасители са на терен в ужасно рискова среда. Успяха да достигнат до обекта, който бяхме нарочили да прегледаме. Оказа се, че това е тялото на издирвания 70-годишен турист“, допълни Нешев.

"Изненадата беше, че до него се намери още едно тяло, вероятно от вчера, но пък никой не го търси. Вероятно става дума за чужд гражданин, разказа още Нешев. "Няма такова предположение, че той също е тръгнал да издирва 70-годишния турист. Такова нещо не съм казал, нито съм помисли. Абсолютно неизвестен е случаят. Така че всичко е в сферите на догадките. Няма смисъл да гадаем.“

На близко разстояние са двете тела, поясни Нешев. "Нямам представа какви са спекулациите,  в момента с друго се занимавам, не чета какво се пише. Вероятно нямат нищо общо двата случая“.

Всяка подценена планина остава опасна в каквито й да било условия, каза още Нешев. "В настоящите, към момента, каквито са във високата планина е опасно, да. Заледено е, стръмни склонове. Едно подхлъзване може да доведе точно до това. Както се е случило с тези двама, за жалост, мъртви туристи“.