Хеликоптерът беше извикан по най-бързия начин с оглед на тежките травми, които е имал парапланериста. Дългото време за достигане на връх Мусала и транспортирането в това състояние беше невъзможно. Това заяви в ефира на БНТ директорът на ПСС Емил Нешев, който коментира трагичния инцидент с падналия вчера парапланерист на метеорологичната станция на връх Мусала.

"Около 2 часа - 2 часа и половина отне вдигането на хеликоптера. Благодаря на всички, които всеха това решение по наша молба. Не мога да кажа, че е имало забавяне за спасителната операция, по-скоро беше направено всичко възможно и това беше абсолютно реалното време, за което може да се вдигне военният хеликоптер във въздуха - просто изисква време. За да се вземе решението хеликоптерът да бъде вдигнат, ситуацията наистина е била критична. Ако е било по-бързо, може би имаше шанс момчето да оживее", обясни Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба.

По думите му, свидетел на инцидента няма, освен метеорологът на връх Мусала, който е и спасител от доброволческия отряд от Самоков и докато е обядвал със взрив момчето е влязло през прозореца. Било е голям шок за всички. Няма как да се каже какво точно се е случило, добави Нешев.