Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов изпрати официално писмо до председателя на Народното събрание – Вежди Рашидов и министъра на културата – Велислав Минеков. В него той отправя своето предложение да инициират създаването на Национален борд за опазване на историческата памет /НБОИП/, който да има ангажимент и правомощия да одобрява или отхвърля всяка продукция, интерпретираща образи на национални герои, която кандидатства за публично финансиране.

Това предложение е породено от наскоро излъчения по Българската национална телевизия филм "Ботев“ с режисьор Максим Генчев и предизвиканата от него вълна от възмущение в карловската общественост.

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Министър,

Като използвам случая да Ви поздравя по случай 13 януари – Деня на българското кино, бих искал да привлека Вашето внимание към следния въпрос.

Както знаете, преди десетина дни по Българската национална телевизия бе излъчен игралният филм "Ботев“ на режисьора Максим Генчев. След излъчването цялото публично пространство – социални мрежи, телевизии, специализирани издания за изкуство и култура и др. - беше залято с критики към продукцията. Кинокритици, общественици и обикновени граждани оспориха категорично художествените качества на филма, като някои дори го охарактеризираха като окарикатуряване и гавра с паметта на поета – революционер. Г-н Максим Генчев е режисьор и на филма "Дякон Левски“ /2015/, който също не беше добре приет от критиката и обществеността. За мен и моите съграждани – жителите на община Карлово – Левски и Ботев са нещо повече от национални герои. Левски и Ботев са родом от нашата община, сред нас още живеят техни потомци. Освен бащи на Отечеството, Левски и Ботев са наши родственици по кръв. Затова карловци сме особено чувствителни към своеволните интерпретации на образите им в художествени произведения от всякакъв вид и род.

Излъчването на филма "Ботев“ предизвика вълна от възмущение в карловската общественост. Мнозинството категорично отхвърля лентата и я намира за пошла и безвкусна. Аз не се наемам да оценявам художествените качества на филма, но се присъединявам към съгражданите си, които смятат, че е недопустимо продукция с подобна естетическа стойност да получава публично финансиране. Един слаб филм за Ботев не е просто творчески провал, а покушение срещу българската национална идеология. Нелепо е това покушение да бъде финансирано с парите на данъкоплатците.

Воден от горните съображения си позволявам да Ви предложа да инициирате създаването на Национален борд за опазване на историческата памет /НБОИП/. Бордът ще има ангажимент и правомощия да одобрява или отхвърля всяка продукция, интерпретираща образи на национални герои, която кандидатства за публично финансиране. Така ще бъде осигурена стабилност на държавната политика в областта на националната доктрина. Българската държава ще има инструмент, който да гарантира, че художествената продукция, която финансира, отговаря на високите стандарти на българския национален идеал.

Като се надявам да погледнете сериозно на моето предложение и съм на разположение да обсъдим подробностите.

С уважение:

Д-р Емил Кабаиванов

Кмет на община Карлово