Борбата в България е, че нещата не стават бързо и лесно. Просто така може би в тази част на Югоизточна Европа такива са нравите, но ние ще продължим борбата.

Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово, избран за пореден мандат за член на УС от делегатите от Южен Централен район за планиране.

"Тя не е заради някой от нас, заради мен, заради председателя Даниел Панов, който преизбрахме за трети мандат – между другото това е прецедент, защото досега председателите са били по един или два мандата, той стана за трети път председател на сдружението, та, не е заради нас, а защото пак ще повторя, европейската практика показа, че ефективно местно самоуправление, което решава бързо проблемите на хората, решава ги с по-малко средство, т.е. пести публичен ресурс, е само това, което има децентрализация на управленски инструменти и финансов ресурс", допълни той.

"Управителният съвет е органът, който представлява всички общини, и ние сме хората, които много често поставяме проблеми при ресорни министри, и пред Министерски съвет, пред парламентарни комисии. Т.е. натоварването е голямо и отговорността е голяма. А още повече, че когато са те избрали твои колеги, кметове, председатели на Общински съвети, ти нямаш моралното право да не работиш в интерес на българското самоуправление", коментира кметът на Карлово. 

"Думите на министъра на финансите бяха следните: "Аз не съм против децентрализацията“, а просто той очаква от нас един план за действие и предложения за законодателни промени, защото без законодателни промени няма как да има децентрализация. Между впрочем президентът беше първия ден, той също застана на наши позиции, така че има предпоставките този процес да бъде ускорен. Ние ще бъдем активната страна, надявам се да получим разбиране, за да върви напред", обясни д-р Емил Кабаиванов.