През последните няколко години виждам много по-голям интерес от хората към финансови продукти, към финансови решения, към инвестиране в различни видове продукти. Клиентите все повече осъзнават нуждата от повишаване на своята финансова грамотност. Това каза финансовият консултант от "Партнърс Груп“ Емил Иванов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.   

Постигането на финансова независимост според него е абсолютно постижимо. "Смятам, че за тези, които имат правилен финансов план и финансова дисциплина, това е възможно около 10 години преди реалното им пенсиониране. И тук не говорим за хора със значителни доходи, а за правилен план и стратегия за действие“, подчерта Иванов.  

Финансовият план трябва да бъде изграден въз основа на обективен и всеобхватен анализ на всички приходи и разходи. Той е строго индивидуален, отбеляза експертът. "Оттам нататък трябва да се разгледат всички цели, желания, амбиции, рискове – било то здравословни, било то имуществени. Трябва да се погледнат всякакви заеми, кредити или планове. Трябва да се вземе предвид инвестиционният хоризонт на един човек, неговият рисков профил, каква рискова поносимост има. Въз основа на това се изготвя финансовият план, който е много индивидуален“, обясни финансовият консултант.  

Планът обаче трябва да бъде гъвкав и променлив, за да не се превръщаме в негови заложници и за да отговаря на нашите нужди. "Финансовият план трябва да бъде не само разписан, а коригиран и съблюдаван на регулярна база. Той трябва да бъде направен така, че да не представлява прекалено голяма промяна в стандарта на живот на един човек, а по-скоро по-дисциплинирана и по-целенасочена такава. Това е като всеки един план. Ако човек не се придържа към него, рано или късно започва да се отклонява и да си позволява неща, които не трябва“, каза Емил Иванов.  

По думите му спестяването е в основата на здравия финансов живот. "Освен че дава финансова сигурност и спокойствие, дава и самочувствие, че човек може да се справи и с по-малко. Невинаги е финансово измерението на спестяването. Понякога дава чисто емоционалното самочувствие, че можеш. Хората, които имат средства, имат и смелостта да рискуват – умерено, разбира се, и да спечелят в дългосрочен аспект. Когато нямате средства, когато нямате буфер, е трудно да го направите“, коментира експертът. 

Според него хората генерално надценяват това, което могат да постигнат за една или две години на финансовите пазари, а подценяват това, което могат да направят в дългосрочен  план. "Хората си представят, че натрупването на капитали е линеарно, а не си представят, че всъщност сложната лихва, която е основен двигател на инвестирането, работи експоненциално и след 20-30 години се получава ефект на лавината. Но за целта трябва финансовият план да бъде изготвен така, че човекът емоционално да преживее и да дочака тези години. Ако е прекалено рисково, той може би ще се уплаши и ще бъде несигурен в инвестицията си и може би изобщо няма да достигнем до момента, в който можем да "оберем реколтата“, каза още Емил Иванов.