Сигналите, които съм подал, са от две години. Лаура Кьовеши при посещението си у нас заяви, че първото нещо, с което ще се заеме, е проверката в енергийни и топлофикационни дружества. Оказа се, че не е така. Те си имат техен график, това каза в ефира на БНТ бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров.

Проблемът е друг - дали тези фирми косвено са свързани или не, защото Христо Ковачки официално им е консултант. Ако не са си плащали квотите тези фирми, към тях трябва да има санкции, тъй като са ощетили ЕС и респективно България, но пък са дали евтин ток, посочи той.

Изпълнителна агенция "Околна среда" е тази, която дава комплексите разрешителни, дава разрешителното за парниковите газове и приема верифицираните от съответна лаборатория доклади, за да се изплатят квотите. И там е трябвало да спрат докладите, да направят повторна проверка, но това, за съжаление, не се е случило, подчерта Емил Димитров.

Направи извода, че контролът на изпълнителната агенция е бил слаб и посочи, че е трудно да се докажат вреди отпреди 5 години. Само по аналогия може да се съди какви са били вредните емисии или ако има защитен свидетел, който да изнесе данни.

Обясни, че по времето, когато е бил министър, петкратно е сменял директора на Изпълнителна агенция "Околна среда", защото са установявани многократни нарушения.