Според бившия министър на вътрешните работи Емануил Йорданов вътрешният министър не трябва да си дава оставката във връзка със случая с убития граничен полицай край Елхово.  В предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Йорданов посочи, че мандатът на служебното правителство изтича – става въпрос за дни, и една оставка би била крайно нелепа в момента. "Още повече, пак повтарям, ние нямаме никаква яснота за този случай. И да търсим вината у някого, пък бил той и министъра на вътрешните работи, е малко странно. По повод факта, че искането се отправя от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Емануил Йорданов каза:  "Нека си припомним примерно главният секретар на МВР Бойко Борисов кога си я подаде оставката – след убийството на бай Миле, след убийството на Стоил Славов, след убийствата на тримата руснака, след убийствата в кафене "Арт декор“ и т.н., и т.н.?  

"Ако трябва да бъдем откровени, аз не мисля, че има кой знае колко голямо увеличение на мигрантския натиск“, каза още Йорданов. "Имало е незаконна миграция през цялото това време, включително и в дългите години, в които управляваше ГЕРБ. Отделен е въпросът, че те се хвалеха безспир – даже преди малко гледах Десислава Атанасова, която обясняваше как жив човек не преминавал през България по времето, когато управлявали ГЕРБ, което съвсем ясно може да се каже, че е абсолютна неистина“, добави той.  

На въпрос какви адекватни мерки трябва да се предприемат за модернизацията на охраната на границата, бившият вътрешен министър посочи, че ако трябва да говорим за модернизация, тя на първо място преминава през техника, която струва пари. Естествено, те не са предвидени в бюджета. "Освен това модернизацията предполага и подобряване условията на работа на хората - гранични полицаи, или военни. Не може да оставиш хората с едни заплати, които не им стигат да осигурят живота си и да очакваш от тях някакви чутовни успехи. Освен това, не трябва да забравяме, че не само МВР е ангажирано с охраната на границата и с проблемите с незаконната миграция, има и други органи – има Агенция за бежанците, има органи на местната власт, включително и прокуратура. Вие да сте чули случайно някаква статистика за това колко дела има образувани за последните 10 години по отношение на незаконен трафик“, каза още Емануил Йорданов.

Цоня СЪБЧЕВА